Bank Artikel

Tips Perjalanan Bajet Yang Menjimatkan Wang Semasa Bercuti

Kita semua perlu menjauhkan diri dari rutin harian kita sekali-sekala sambil mengingati belanjawan kita. Bagaimanakah anda menjimatkan wang semasa bercuti dan semasa merancang untuk bercuti? Pakar pengembaraan Donna L. Hull, pengarang “Kaki Kembara Saya Gatal, Panduan Perjalanan Baby Boomer,” mempunyai beberapa idea tentang cara pengembara dari sebarang umur boleh memanjangkan dolar percutian.

Pilih perjalanan yang sesuai dengan dompet anda

Mana-mana kategori perjalanan boleh terdiri daripada bajet hingga mewah, bergantung pada penginapan, aktiviti dan pilihan pengangkutan, masa dalam tahun dan destinasi, kata Hull. “Sesetengah destinasi jauh lebih mahal daripada yang lain, dan jika pengembara A.S. sedang mempertimbangkan perjalanan antarabangsa, kekuatan dolar berbanding mata wang tempatan akan turut dimainkan.”

Walaupun begitu, Hull menyatakan bahawa (secara amnya), jenis percutian ini akan terdiri daripada yang paling murah kepada yang paling mahal:

Berkhemah

Percutian hujung minggu

Perjalanan jalan raya

Lawatan taman negara

Perjalanan bebas

Pelayaran

Lawatan yang dianjurkan

Resort merangkumi semua (Sesetengah resort merangkumi semua sebenarnya boleh menjimatkan wang anda, walaupun anda perlu melakukan beberapa perbandingan.)

Tips untuk menjimatkan wang semasa bercuti

Dengan pengecualian destinasi terpencil atau eksotik, kebanyakan percutian boleh dijadikan destinasi pelancongan mampu milik dengan membuat pilihan mesra bajet, kata Hull.

“Menginap di hotel dan resort adalah mahal, terutamanya selepas menambah kos restoran untuk semua hidangan,” katanya. “Tempahan sewa percutian bukan sahaja menjimatkan penginapan tetapi ia juga membolehkan untuk memasak sedikit makanan berbanding makan di luar pagi, tengah hari dan malam.

Perjalanan semasa “musim bahu” destinasi (antara musim puncak dan musim luar puncak, terutamanya musim bunga dan musim luruh, apabila tambang agak rendah) ialah cara terbaik untuk menjimatkan wang. Jika anda mendambakan perjalanan ke Caribbean pada musim sejuk ini, contohnya, tunggu sehingga selepas cuti musim bunga apabila harga dikurangkan dengan banyaknya.

Kos pengangkutan, terutamanya tambang penerbangan, membentuk bahagian terbesar belanjawan percutian, kata Hull. “Jika anda mempunyai fleksibiliti, mengikut masa, manfaatkan jualan tambang penerbangan. Pengangkut biasanya menawarkan mereka sebagai insentif untuk terbang semasa luar musim destinasi,” tambahnya. “Saya sering melihat tawaran hebat untuk penerbangan ke London untuk perjalanan pada awal Mac. Sudah tentu, ia mungkin akan hujan.”

Atau pilih destinasi yang lebih dekat dengan rumah. Terdapat banyak pantai yang indah, pemandangan indah dan pengalaman budaya di sini di A.S. Ingin menjimatkan lebih banyak kos pengangkutan? Semak tapak web biro pelawat di bandar berdekatan dan lihat kalendar untuk festival tempatan, acara muzik dan banyak lagi.

Tetap setia dan bersosial

Daftar untuk makluman e-mel daripada syarikat pelancongan kegemaran anda: hotel, laluan pelayaran, syarikat penerbangan, syarikat kereta sewa, dll. Anda akan menjadi orang pertama yang mengetahui tentang diskaun atau istimewa. “Ikuti mereka di media sosial. Sertai program kesetiaan, terutamanya jika anda kerap melakukan perjalanan untuk bekerja,” nasihat Hull. “Titik hotel dan batu udara itu bertambah.”

Lindungi percutian anda

Berbincang dengan ejen insurans anda tentang insurans perjalanan, yang melindungi pelaburan percutian anda sekiranya penerbangan dibatalkan, sakit atau kecederaan – malah beg dicuri. Ia adalah pelaburan kecil yang, sekiranya masalah timbul, anda akan gembira anda buat. Sekiranya anda memerlukan perkhidmatan kereta sewa, anda bolehlah menghubungi team/krew Kereta Sewa Seremban kami. Pelbagai jenis kenderaan disediakan bagi memenuhi permintaan para pelanggan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *