Bank Artikel

Pemeriksaan Kenderaan Dapat Menyelamatkan Nyawa

Memandu boleh menjadi aktiviti yang berbahaya. Kemalangan jalan raya menyumbang 1.24 juta kematian setiap tahun di seluruh dunia. Selain daripada keadaan jalan raya dan kemahiran memandu yang lemah, penyelenggaraan kenderaan yang lemah, kegagalan mekanikal dan kerosakan/keadaan tayar adalah faktor penyumbang utama.

Adalah mudah untuk menjadi leka dan tidak melakukan pemeriksaan lanjut apabila kebanyakan negara mempunyai undang-undang untuk mengawal pemeriksaan kenderaan secara berkala. Sebenarnya keperluan undang-undang adalah garis dasar anda; dengan membuat beberapa siri pemeriksaan mudah sebelum anda masuk ke dalam kenderaan anda, anda boleh mencegah kejadian dan menyelamatkan nyawa.

Apabila memandu kenderaan yang tidak dikenali adalah penting untuk anda membiasakan diri dengan kenderaan itu dan mengetahui di mana kawalannya sebelum bertolak untuk memandu.

Sebahagian daripada Rutin Harian anda

Sebagai penyedia perkhidmatan kereta sewa Shah Alam, setiap kali kami masuk ke dalam kenderaan, kami secara automatik membuat beberapa pemeriksaan, mungkin tanpa disedari. Sebagai contoh, kami memeriksa cermin dijajarkan, kami mempunyai bahan api dan tali pinggang keledar kami diikat.

Dengan menambahkan beberapa pemeriksaan lain yang mudah, anda boleh membuat rutin pemeriksaan kenderaan anda sendiri dengan cepat yang akan memastikan keselamatan diri anda, kenderaan anda dan pengguna jalan raya yang lain.

Untuk idea tentang jenis pemeriksaan kenderaan yang boleh anda buat, muat turun Senarai  Semak Kenderaan Shell yang komprehensif.

Ia mungkin kelihatan seperti senarai yang panjang tetapi pada hakikatnya, ia sepatutnya mengambil masa tidak lebih daripada 5 minit untuk disiapkan dan akan menjadi kebiasaan dengan cepat.

Program Pemeriksaan Harian

Sebaik sahaja anda telah mengenal pasti proses semakan yang mantap yang sesuai untuk anda, mengapa tidak memformalkannya ke dalam satu set prosedur yang perlu dipatuhi oleh setiap pemandu? Ini akan membantu untuk mendapatkan semua orang mengamalkan tabiat yang baik.

Jika kenderaan itu tidak memenuhi piawaian anda, maka ia tidak boleh dipandu. Item hendaklah ditanda untuk dibaiki atau jika ia tidak dianggap sebagai pembaikan kritikal, maka kenderaan itu hendaklah ditempah untuk dibaiki dalam tempoh masa yang ditetapkan dan kenderaan itu boleh dipandu sehingga ini dijalankan.

Senarai Peralatan Kritikal

Peraturan akan berbeza dari satu negara ke negara, tetapi berikut ialah contoh jenis item yang dianggap kritikal. Setiap elemen mesti memenuhi peraturan standard; jika tidak kenderaan itu tidak layak jalan:

 1. Brek
 2. Peranti gandingan (roda kelima dan kingpin)
 3. lampu
 4. tanduk
 5. Cermin
 6. Tali pinggang keledar
 7. Mekanisme pemanduan
 8. Tayar
 9. Pengelap cermin depan

Pemeriksaan Berkala

Pemeriksaan yang lebih teliti boleh dilakukan secara berkala, contohnya mingguan atau bulanan. Cek boleh termasuk:

 • Paras bendalir – minyak enjin, brek, klac, stereng kuasa dan cecair transmisi automatik (jika berkaitan)
 • Pencuci cermin depan
 • Bateri – cari tanda-tanda kakisan
 • Pastikan semua lampu berfungsi lampu depan, lampu brek, penunjuk
 • Pemeriksaan tayar – tekanan, bunga, haus dan lusuh seperti luka atau bonjol
 • Apa yang perlu dibawa oleh setiap kenderaan
 • Kit pertolongan cemas
 • Lampu suluh
 • Fius ganti
 • Jack
 • Segi tiga amaran
 • Tayar simpanan
 • Pakaian penglihatan tinggi

Pengemasan yang baik

Lebih mudah untuk mengesan masalah pada kenderaan yang diselenggara dengan baik dan ini amat penting jika kenderaan itu dikongsi dengan pemandu lain.

Memastikan kenderaan bersih dan kemas membolehkan pemandu mengesan isu baharu seperti kebocoran, alat ganti haus dan kerosakan. Ingatlah untuk menyimpan barang dalam teksi dengan betul seperti peralatan kecemasan, alatan dan barangan peribadi untuk mengelakkan kemungkinan kecederaan.

Program Keselamatan Bulatan 360°

Setiap kali anda masuk ke dalam kenderaan anda, berjalan di sekelilingnya, bermula di bahagian penumpang dan berakhir di bahagian pemandu.

Ini adalah satu lagi peluang untuk mengesan isu mekanikal, tetapi yang lebih penting ialah sebarang potensi bahaya di sekeliling kenderaan. Ingat, pemeriksaan kenderaan anda harus menjadi sebahagian daripada rutin harian anda. Jangan sekali-kali mengabaikan kepentingan menyemaknya kerana ia boleh menyelamatkan nyawa anda dan nyawa orang lain.

Pergi lebih jauh dengan pemeriksaan keselamatan anda dan anda akan terus pergi sejauh lebih banyak batu. Sekiranya anda memerlukan khidmat towing kenderaan / pos motor dan sebagainya. Sila hubungi DNZ TRANSPORT2U.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *