Bank Artikel

Percutian Eksplorasi Di Negeri Sembilan

Percutian explorasi merupakan percutian yang menyeronokkan dimana kita dapat menjelajah suatu kawasan dan berinteraksi dengan kawasan di sekelilingnya. Jika anda memilih destinasi di Negeri Sembilan, berikut adalah senarainya:

1. Temui permata tersembunyi di Lata Dinding, salah satu rahsia terbaik Negeri Sembilan

Salah satu rahsia terbaik Negeri Sembilan, air terjun yang megah ini tersembunyi jauh di dalam taman negeri Kenaboi. Memang sukar untuk pergi ke sana, namun anda akan diberi ganjaran dengan pemandangan yang hanya segelintir orang melihatnya.

Untuk ke sini, anda perlu menaiki 4×4 ke tempat permulaan di Kem Sg Kering, sebelum meredah beberapa jam di dalam hutan untuk ke air terjun.

Lokasi: Taman Negeri Kenaboi, Negeri Sembilan

2. Melawati Istana Seri Menanti

Terasa seperti diraja dengan kunjungan ke Istana Seri Menanti. Dibina lebih 100 tahun lalu, terdapat tiga istana di dalam kompleks: Istana Besar, Istana Lama dan Istana Tasik. Walaupun ia tidak lagi digunakan oleh diraja, ia mempunyai muzium yang agak menarik untuk penggemar sejarah. Krew kereta sewa Shah Alam pernah melawati ia pada tahun 2005

Inilah fakta yang menyeronokkan: ia adalah binaan kayu tanpa menggunakan satu paku!

Lokasi: Kampung Buyau, 71550 Seri Menanti, Negeri Sembilan

3. Pergi berkelah di Jeram Toi

Ingin menikmati perkelahan santai di tepi air terjun tanpa perlu meredah hutan berpeluh selama berjam-jam? Nah, Jeram Toi mungkin jawapan anda!

Lokasi: Hutan Lipur Jeram Toi, Kuala Klawang, Negeri Sembilan

4. Rasai kehidupan malam tempatan di Benteng Walk

Tempat malam yang popular dan meriah di Seremban, Benteng Walk adalah tempat yang popular untuk hidangan jalanan tempatan seperti sate minang, apam balik dan banyak lagi! Dibuka setiap hari dari 6:00 petang dan seterusnya.

Pergi ke Lorong Seni berdekatan untuk mural dan seni jalanan yang menarik, sesuai untuk ‘gram’.

Lokasi: Jalan Dato Abdul Rahman, 70000 Seremban, Negeri Sembilan

5. Rasa lebih dekat dengan alam semula jadi dengan penginapan yang santai di salah satu daripada banyak tempat percutian alam semula jadi di Negeri Sembilan

Perlu berehat dari kesibukan kota? Pergi bersiar-siar dengan tenang di salah satu daripada banyak tempat percutian mesra alam di Negeri Sembilan.

Sesetengahnya menawarkan bilik dan vila yang direka dengan elegan, malah kolam infiniti mereka sendiri yang menghadap ke hutan yang subur. Sebut sahaja beberapa nama: The Shorea, The Dusun, awanmulan adalah tempat percutian yang layak untuk menghabiskan hujung minggu anda di

Lokasi: Pantai, Negeri Sembilan

Bagi mereka diluar sana yang belum merasai pengalaman menarik seperti explorasi seperti ini, bolehlah datang ke Negeri Sembilan dan rasainya sendiri. Dan bagi mereka yang memerlukan pengangkutan berhampiran dengan Negeri Sembilan dan sekitarnya, di sini kami ada kenalan pengusaha Kereta Sewa Negeri Sembilan. Harga sewa adalah berpatutan dengan pelbagai jenis pilihan kenderaan sewa yang ada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *