Bank Artikel

Tarikan Sungai Petani

Pada zaman penjajahan, bandar ini merupakan pusat penanaman padi dan pengeluaran getah. Tidak banyak bangunan yang tersisa pada masa itu tetapi di Jalan Bank di mana bangunan bank lama masih berdiri, anda dapat mengetahui bagaimana kehidupan ketika itu, ketika pemilik ladang kaya membuat simpanan mingguan mereka di sini sebagai penjual jalanan, tukang sepatu dan peniaga barang-barang mereka di jalan-jalan di sekitar menara jam.

Perkara yang perlu dilakukan di Sungai Petani adalah kunci yang sangat rendah: lawati stesen kereta api yang mengantuk dan usang dan perhatikan menara jam bandar – kesaksian pada masa ketika tidak semua orang mempunyai jam tangan (atau telefon bimbit) – layari pasar pagi di Jalan Besar dan minum secawan teh di kawasan Cina yang kelihatan barat liar di sekitar Jalan Pengalan. Sebilangan pelancong sebenarnya datang ke sini dengan alasan – untuk melakukan lawatan ke Muzium Arkeologi Lembah Bujang yang menarik yang terletak di lereng Gunung Jerai yang dilapisi hutan, di mana lokasi peradaban Hindu kuno telah digali.

Orientasi

Mengikut pengarang blog kereta sewa Shah Alam terdapat cara termudah untuk mendapatkan bantalan anda di Sungai Petani adalah mencari menara jam yang berdiri tepat di tengah di Jalan Ibrahim, jalan utama, bertentangan dengan HSBC Bank.

Sekiranya anda ke kanan dari sini anda akan melalui Jalan Petri beberapa jalan di bawah, di mana stesen bas tempatan, dan 300 meter lagi di jalan utama akan membawa anda ke pusat membeli-belah Center Point. Menuju ke kiri sebaliknya berakhir di persimpangan di sebelah kompleks membeli-belah Melayu di mana tidak banyak yang boleh dibeli selain makanan dan barang-barang murah. Stesen kereta api Sungai Petani berada tepat di hadapan menara jam, 50 meter dari jalan utama. Pejabat tiketnya dibuka setiap hari, jam 11: 00-16: 00 dan 18: 00-19: 00.

Sandaran di Jalan Bank adalah HSBC Bank, di mana terdapat ATM dan bank dibuka pada hari bekerja, 09: 15-16: 30. Sebuah klinik kecil dan farmasi juga terletak di jalan bersama dengan kedai-kedai tempatan untuk melihat-lihat. Sekiranya anda dapat menghubungi kawasan di sini Chinatown, ini akan terjadi.

Stesen bas kedua di bandar ini terletak di Jalan Basar, yang selari dengan landasan keretapi. Pasar basah pagi beroperasi di jalan ini, dengan itu nama basar, yang bermaksud pasar. Beberapa rumah kedai dari pasar adalah Hotel Seri Malaysia, satu-satunya hotel dalam jarak satu kilometer dari pusat bandar. Sekiranya anda ingin memandu sendiri mengelilingi bandar Sungai Petani, anda boleh mendapatkan perkhidmatan kereta sewa Sungai Petani pada harga yang berpatutan, selesa dan mudah. Apa yang anda perlu adalah lesen, ID dan wang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *