Bank Artikel

Proton Exora 2023

Anda mencari model Proton Exora 2023 yang baru? Nak trade-in dengan kereta lama? Nak semuanya kami yang uruskan? Boleh. Kami boleh bantu anda untuk dapatkan kereta idaman anda.

Segala pertanyaan, sila klik butang icon Whatsapp di bawah untuk Team Kami bantu anda.

whatsapp team kereta sewa klia

PROTON secara rasmi melancarkan Proton Exora 2023 di TTDI Kajang, Selangor hari ini. MPV 7 tempat duduk pengeluar kereta nasional itu telah menerima kemas kini untuk tahun model 2023 yang terdiri daripada semakan penggayaan yang tepat menangkap cadangan jualan uniknya Reka Bentuk Luar Biasa, Ekstra Luas, Kepintaran Luar Biasa dan Prestasi Menggembirakan.

“Proton Exora 2023, MPV buatan sendiri pertama di Malaysia, direka dan dibina dengan mengambil kira rakyat Malaysia. Dengan kemas kini terbaharu ini, kami mengambil produk terkemuka kelas dan menjadikannya lebih baik untuk pemandu dan penumpang, merentas pelbagai aplikasi, dengan mengukuhkan cadangan kuasa, ruang dan nilainya. Dengan lebih 180,000 unit terjual dalam tempoh 13 tahun, Proton Exora ialah MPV Segmen C terlaris Malaysia dan sehingga hari ini mengekalkan kedudukan itu,” kata Roslan Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, PROTON.

Tegaskan Kehadiran Anda Dengan Reka Bentuk Luar Biasa

Proton Exora 2023 menerima kemas kini luaran dalam bentuk logo PROTON baharu pada gril hadapan dan pintu belakang. Untuk menyerlahkan penampilan sporty, ia dilengkapi dengan lampu LED siang hari, roda aloi 16” dalam kemasan dwi-ton, skirting sisi dan spoiler belakang. Bumbung hitam dengan hiasan belakang hitam adalah aksen bergaya yang memberikan Proton Exora 2023 kehadiran tersendiri di atas jalan raya.

Lebih Luas Untuk Semua Perjalanan Hidup

Di dalam, kabin 7 tempat duduk yang luas terdapat tempat duduk kulit penuh, stereng pelbagai fungsi berbalut kulit dan tempat letak tangan untuk tempat duduk hadapan untuk sentuhan kemewahan dan keselesaan. Terutama penting untuk MPV, setiap baris tempat duduk dilengkapi dengan lubang penyaman udara individu untuk penyejukan optimum dengan Penapis Kabin N95, dipasang sebagai standard untuk meningkatkan kualiti udara.

Kecerdasan Luar Biasa Di Tengah-Tengahnya

Sistem infotainmen mempunyai monitor skrin sentuh 7” dengan Perintah Suara “Hi PROTON” yang kini popular. Navigasi dalam talian, penstriman muzik, ramalan cuaca, 4G dan Wi-Fi membolehkan pengalaman multimedia yang kaya. Selain itu, sistem ini mempunyai sambungan telefon pintar untuk mencerminkan pautan dengan peranti Android. 2 port USB tersedia untuk mengecas peranti elektronik anda.

Prestasi Menggembirakan Dipasangkan Dengan Ciri Keselamatan Yang Boleh Dipercayai

Di bawah hud Proton Exora 2023 ialah enjin pengecas turbo 1.6 liter yang biasa dipasangkan dengan transmisi CVT, yang menjana kuasa 140PS dan tork 205Nm. Ditambah dengan tunggangan dan pengendalian PROTON untuk memberikan pengembaraan dalam mana-mana pemanduan.

Dari segi keselamatan, Proton Exora 2023 dilengkapi dengan dua beg udara SRS hadapan, Sistem Brek Anti-Kunci (ABS), Pengagihan Brek Elektronik (EBD), Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) dan Isyarat Berhenti Kecemasan (ESS). Untuk meletak kereta dengan yakin, kamera undur dan penderia tempat letak kereta belakang disediakan.

Proton Exora 2023 kini dibuka untuk tempahan dalam talian dan di bilik pameran PROTON yang sah. Ia boleh didapati dalam lima warna luaran yang menarik – Snow White, Indiana Grey, Rosewood Maroon, Ruby Red & Cocoa Grey.

Artikel Lain Yang Berkaitan Dengan Proton Exora 2023

Selepas sedikit mengusik, Proton secara rasmi melancarkan Proton Exora 2023 baharu selepas model Proton Saga 2023, yang menerima beberapa kemas kini kecil seperti yang kami laporkan pada Mei tahun ini. Ini adalah kemas kini keenam untuk MPV tujuh tempat duduk popular yang telah wujud sejak 2009, dengan yang sebelumnya telah diperkenalkan pada 2010, 2011, 2015, 2017 dan 2019.

Exora terbaharu sekali lagi akan ditawarkan dalam dua varian, bermula dengan Executive yang berharga RM62,800 on-the-road tanpa insurans, termasuk SST. Sementara itu, Premium yang mendahului julat dijual pada harga RM69,800. Berbanding model 2019, Executive dan Premium adalah RM3,000 lebih mahal berbanding sebelum ini.

Kedua-dua varian akan terus dikuasakan enjin petrol 1.6 liter Campro pengecas turbo empat silinder, walaupun khabar angin akan bertukar kepada kilang X70 atau X50. Unit Campro CFE mendapat hos penyejuk minyak (OCH) yang dikemas kini untuk menyelesaikan masalah sebelumnya dan terus mengeluarkan 140 PS pada 5,000 rpm dan tork 205 Nm dari 2,000 hingga 4,000 rpm, dengan pemacu dihantar ke roda hadapan melalui CVT.

Dari segi semakan, bahagian luar Proton Exora 2023 kini menampilkan logo terbaru Proton pada gril hadapan dan pintu belakang, dan lampu kabus belakang telah ditanggalkan. Lampu nyalaan siang LED kekal eksklusif untuk Premium mengikut kemas kini 2017, dan begitu juga rim aloi dua tona 16 inci yang kembali. Rangkaian puncak juga merupakan satu-satunya yang mendapat skirt sisi, spoiler belakang, bumbung hitam dan hiasan pintu belakang hitam.

Di bahagian dalam, Proton Exora 2023 Premium kini didatangkan dengan tempat duduk kulit penuh dan bukannya separa kulit kulit. Seperti bahagian luar, anda juga akan menemui logo Proton semasa pada stereng. Di sebalik perubahan ini, segala-galanya di dalam kabin kekal tidak berubah dari sebelumnya, termasuk susun atur tempat duduk 2-3-2 dengan barisan kedua lipat 60:40 dan baris ketiga lipat 50:50.

Dari segi peralatan, Proton Exora 2023 Executive didatangkan dengan lampu depan halogen, aloi nada tunggal 16 inci (juga dibawa alih dari sebelumnya), cermin sisi lipat manual, stereng urethane, paparan gugusan instrumen berbilang maklumat, upholsteri fabrik, udara manual -penghawa dingin dengan bolong belakang dan penapis kabin N95, unit kepala standard dengan Bluetooth dan empat pembesar suara.

Premium dibina berdasarkan Eksekutif dengan memasukkan DRL LED yang disebutkan di atas, aloi dua tona, aksesori luaran dan upholsteri kulit penuh, serta stereng pelbagai fungsi kulit, tempat duduk barisan hadapan dan kedua (hanya barisan hadapan dalam Eksekutif) sebagai serta pelindung matahari pemandu dan penumpang hadapan (hanya penumpang hadapan dalam Eksekutif).

Untuk premium yang dibayar, anda juga mendapat unit kepala skrin sentuh tujuh inci berdasarkan Antara Muka Pengguna Utama Global (GKUI) Geely, dengan arahan suara “Hi Proton” dan sambungan internet 4G melalui kad eSIM terbenam. Fungsi tambahan termasuk penstriman muzik dalam talian, navigasi langsung, sambungan telefon pintar, pencerminan untuk Android dan tempat liputan Wi-Fi.

Dari segi keselamatan, ESC kini adalah standard pada kedua-dua Proton Exora 2023 Eksekutif dan Premium, tetapi hanya yang kedua mendapat kamera undur. Ciri-ciri lain dikongsi dan tidak berubah dari sebelumnya, termasuk dua beg udara (mengikut kemas kini 2017), ABS, EBD, dua sensor parkir belakang dan isyarat berhenti kecemasan.

Lima warna ditawarkan – Snow White, Indiana Grey, Rosewood Maroon, Ruby Red dan Cocoa Grey – semuanya sama dengan sebelumnya dan tersedia untuk kedua-dua varian. Setiap pembelian disertakan dengan waranti lima tahun/150,000 km, tiga kali perkhidmatan buruh percuma dan pakej data lima tahun (1 GB/bulan), yang terakhir terpakai kepada pilihan yang dilengkapi GKUI.

“Proton Exora 2023, MPV buatan sendiri pertama di Malaysia, direka dan dibina dengan mengambil kira rakyat Malaysia,” kata Roslan Abdullah, timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton.

“Dengan kemas kini terbaharu ini, kami mengambil produk terkemuka kelas dan menjadikannya lebih baik untuk pemandu dan penumpang, merentasi pelbagai aplikasi, dengan mengukuhkan cadangan kuasa, ruang dan nilainya. Dengan lebih 180,000 unit terjual dalam tempoh 13 tahun, Proton Exora adalah MPV Segmen C terlaris Malaysia dan sehingga hari ini mengekalkan kedudukan itu,” tambahnya.

whatsapp team kereta sewa klia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *