Bank Artikel

Private Mandate – Maybank Menawarkan Penyelesaian Pengurusan Kekayaan Global Untuk Pelabur

Pada tahun 2018, pasaran kewangan global menyaksikan beberapa ketidakstabilan terbesar sejak krisis kewangan global satu dekad yang lalu. Di peringkat global, pertumbuhan dijangka perlahan – mempengaruhi optimisme pelabur – dengan perang perdagangan yang meningkat antara dua ekonomi terbesar serta penarikan rangsangan monetari Rizab Persekutuan AS secara beransur-ansur yang menambah kebimbangan. Adalah sukar bagi pelabur untuk mencapai matlamat pelaburan mereka ketika pasaran tidak stabil atau tidak menentu. Baru-baru ini, walaupun prestasi pasaran akhir tahun yang buruk dibayangi oleh hasil Disember 2018, yang dikenali sebagai Disember terburuk bagi saham global sejak tahun 1970. Semakin banyak individu bernilai tinggi (HNWI), tidak menghairankan, berubah kepada Mandat Persendirian untuk menguruskan portfolio pelaburan mereka.

Apakah Private Mandate?

Private Mandate adalah bentuk pendekatan pengurusan kekayaan yang disesuaikan di mana keputusan pelaburan, dipandu oleh parameter risiko yang telah ditentukan, adalah atas budi bicara pengurus pelaburan. Ini adalah pilihan yang popular di kalangan pelabur yang ingin menyerahkan tanggungjawab ini kepada seorang profesional dengan sumber yang mencukupi untuk memantau dan menavigasi ketidakpastian pasaran dengan teliti. Oleh kerana pengurus pelaburan membuat semua keputusan jual beli dalam portfolio budi bicara, strategi pelaburan disesuaikan mesti dirumuskan, pada awalnya, berdasarkan pilihan dan profil risiko HNWI. Ini memastikan bahawa pengurus pelaburan mempertimbangkan turun naik nilai portfolio jangka pendek dan sederhana yang bersedia diterima oleh HNWI, dan individu tersebut bebas dari beban membuat keputusan pelaburan.

Manfaat utama menggunakan pengurus pelaburan profesional adalah kemampuan mereka untuk meminimumkan, sering menghindari sepenuhnya, keputusan berdasarkan emosi yang biasanya dibuat oleh pelabur yang diarahkan sendiri. Selama tempoh ketidakpastian ekonomi dan ketidakstabilan pasaran yang meningkat, ada naluri yang kuat untuk terjebak dalam keriuhan atau ketakutan media, yang boleh menyebabkan penjualan atau penjualan pada waktu yang tepat pada waktu puncak dan lembah kitaran kewangan. “Dalam era ketidaktentuan pasaran dan pulangan yang lebih rendah, saya percaya pendekatan transaksional untuk melabur tidak semestinya meningkatkan kekayaan pelanggan kita secara berkelanjutan dalam jangka masa panjang,” kata Dato ‘John Chong, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perkhidmatan Kewangan Komuniti ( CFS) di Maybank.

Pemantauan aktif portfolio sangat penting dalam tempoh yang mencabar ini tetapi hanya berjaya jika impuls tingkah laku kawanan dikendalikan. Pengurus pelaburan profesional mengambil pendekatan sistematik dan terstruktur untuk menavigasi perubahan arus landskap yang tidak stabil, selalunya dengan penyelesaian yang diuji masa dan sangat mahir menjaga emosi agar tidak mempengaruhi keputusan mereka.

Pengurusan Kekayaan Holistik Dengan Maybank Pemenang Anugerah

Permintaan Mandat Persendirian di Asia telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana HNWI semakin menjauh dari pola pikir berasaskan transaksi dan mempertimbangkan pendekatan yang lebih holistik untuk pengurusan kewangan. Sebagai bank terbesar di negara ini, Maybank mempunyai sumber kewangan, kepakaran industri dan serantau selama puluhan tahun serta modal insan terlatih untuk menguruskan Amanah Swasta, menggabungkan kepakaran kewangan yang kuat dengan pengetahuan tempatan yang tiada tandingannya. Maybank juga disokong oleh rangkaian unit perniagaan yang luas dan kehadirannya yang meluas di seluruh ASEAN untuk menawarkan perkhidmatan pelanggan terbaik, menjadikannya bank swasta terbaik di Malaysia oleh Euromoney dan Asiamoney.

Di Maybank, Mandat Persendirian dilaksanakan berdasarkan profil risiko peribadi pelabur, objektif pelaburan dan jangka masa yang ditentukan. Pengurus pelaburan kami mengesyorkan strategi pelaburan dan peruntukan aset yang sesuai dengan keperluan unik dan keadaan peribadi pelabur. Pelabur diberi pandangan ringkas mengenai aset mereka serta akses kepada pasukan pengurusan pelaburan. Pelanggan Maybank menerima pandangan yang bermakna mengenai tema pelaburan dan perkembangan pasaran yang muncul, termasuk tetapi tidak terhad kepada peristiwa penting, ulasan portfolio biasa dan kemas kini prestasi. Dengan misinya untuk memanusiakan perkhidmatan kewangan, Maybank berusaha menanamkan disiplin jangka panjang yang diperlukan untuk terus dilaburkan melalui penyelesaian pelaburan institusi, terutama dalam keadaan pasaran yang tidak stabil.

Berkembang Dari Penjualan Hingga Pengurusan Kekayaan

Struktur Mandat Persendirian menyelaraskan kepentingan pelabur dengan pengurus kekayaan kerana kedua-dua pihak berusaha mencapai tujuan bersama untuk meningkatkan jumlah kekayaan dalam jangka masa panjang. Ini berbeza dengan pendekatan bayaran transaksional di mana penyedia perkhidmatan diberi insentif untuk melakukan transaksi, yang sering kali bertentangan dengan objektif pelabur untuk pengumpulan kekayaan jangka panjang.

Pelancaran mandat persendirian global

Untuk memenuhi permintaan mandat swasta yang semakin meningkat, Maybank menawarkan penyelesaian mandat persendirian global kepada pelanggan High Net Worth (HNW) yang ingin mempelbagaikan portfolio mereka dan mencari pendedahan kepada ekuiti global. Disesuaikan untuk memenuhi pilihan pelabur HNW untuk ketelusan yang disesuaikan, penyelesaian ini memberikan penekanan pada pengembalian mutlak, pengurusan risiko downside dan perancangan warisan sesuai dengan keadaan pasaran.

Maybank telah menjalin kerjasama strategik jangka panjang dengan pengurus aset global untuk memberikan penyelesaian pelaburan inovatif kepada pelabur yang semakin canggih yang ingin memasuki pasaran global. Dua portfolio tersebut baru-baru ini dilancarkan oleh Maybank bekerjasama dengan Schroders, seorang pengurus pelaburan global dengan GBP389 bil (dalam aset di bawah pengurusan): Portfolio Ekuiti Dividen Tinggi Global dan Portfolio Keyakinan Tinggi Global. Yang pertama mensasarkan pelabur mencari pendapatan dividen yang menarik dari pasaran ekuiti global sementara yang kedua melabur dalam syarikat yang kuat secara asas di seluruh dunia dengan prospek pertumbuhan yang kuat dan potensi peningkatan modal.

Portfolio Ekuiti Dividen Tinggi Global telah kembali sebanyak 6.9% setahun dalam bentuk USD sejak penubuhannya pada bulan Mei 2012 sementara Portfolio Keyakinan Tinggi Global mengembalikan 7.0% setahun dalam bentuk USD sejak Mei 20161. Ini menunjukkan bahawa kedua-dua Amanat Swasta menunjukkan daya tahan penurunan yang kuat melalui penggunaan tunai yang dinamik untuk mengurangkan kemerosotan pasaran dan dengan melabur dalam syarikat cip biru dengan hasil yang stabil. Maybank percaya bahawa tawaran ini ada di sini untuk memenuhi permintaan untuk penyelesaian pelaburan global yang berorientasikan hasil yang canggih di kalangan HNWI di Malaysia, untuk mengembangkan kekayaan mereka dengan cara yang lebih lestari.

Kredit Sumber Asal (diterjemahkan): https://www.theedgemarkets.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *