sewa alphard shah alam
Bank Artikel

Perodua Alza 2023

Anda sedang mencari model Perodua Alza 2023 yang baru? Nak bandingkan harga-harga terkini di pasaran? Nak trade-in kereta lama dengan model Perodua Alza 2023 yang baru? Wakil ejen jualan Perodua kami sedia membantu anda. Hubungi kami hari ini & dapatkan khidmat konsultasi secara PERCUMA.

Sila klik butang icon WhatsApp di bawah untuk sebarang pertanyaan / harga / promosi / diskaun dll.

whatsapp team perodua alza 2023

Artikel Yang Berkaitan Dengan Perodua Alza 2023

Akhirnya, Perodua Alza 2022 – 2023 telah dilancarkan secara rasmi di Malaysia. Pelancaran itu turut dihadiri Presiden Daihatsu, Soichiro Okudaira pada ketika itu. Tiga varian MPV tujuh tempat duduk ditawarkan – X, H dan AV – dan semuanya dikuasakan oleh enjin 1.5L Dual VVT-i Myvi facelift dan kotak gear automatik D-CVT.

Perkara pertama dahulu, harga. Alza 2022 – 2023 baharu bermula daripada RM62,500 untuk X, meningkat sehingga RM68,000 untuk spesifikasi pertengahan H. AV yang mendahului julat adalah milik anda pada harga RM75,500, di atas jalan tanpa insurans, dengan cukai jualan. Harga akhir ini lebih tinggi sedikit daripada angka tentatif yang dikecualikan SST yang dikeluarkan sebelum ini, iaitu RM62,000, RM68,000 dan RM75,000. Diharapkan menjelang tahun 2023, harga Perodua Alza 2023 masih berada pada julat harga yang telah diperkenalkan pada tahun 2022.

Sudah tentu, harga ini lebih tinggi daripada Alza lama, iaitu daripada RM52,661 hingga RM60,525, jika anda diskaun versi manual sub-RM50k. Tetapi seperti yang anda akan lihat, D27A Alza adalah peningkatan besar daripada pendahulunya yang berasaskan JDM di setiap jabatan. P2 menjual hampir 400,000 unit Alza asal sejak dilancarkan pada November 2009. Itu 13 tahun dan dua facelift (2014 dan 2018) yang lalu!

Seperti yang anda akan dengar sekarang, Alza 2023 telah digabungkan dengan Toyota Avanza/Veloz baharu dan Daihatsu Xenia, yang merupakan jualan terlaris di Indonesia. Ini masuk akal untuk semua pihak yang berkenaan – jumlah bahagian yang dikongsi lebih besar, kos yang lebih rendah, lebih banyak pihak untuk berkongsi kos pembangunan – dan jangan lupa bahawa Perodua, Astra Daihatsu Motor di Indonesia dan Daihatsu di Jepun semuanya berada di bawah jenama T gergasi yang sama payung. Langkah ini bermakna Avanza/Xenia kini merupakan MPV pacuan roda hadapan monocoque.

Ada yang mengatakan bahawa Perodua Alza 2023 hanya rebadge semula? Tidak betul-betul, kerana itu menunjukkan bahawa P2 mengambil produk orang lain dan menampar lencana dan bamparnya padanya. Seperti projek Perodua Ativa, Daihatsu Rocky dan Toyota Raize, D27A ialah projek pembangunan bersama yang bermula pada April 2018, dan P2/Malaysia mempunyai banyak pengaruh dalam hasilnya, lebih daripada projek Ativa kerana ini adalah ASEAN kereta.

Alza 2023 menjadi sebahagian daripada projek ASEAN adalah perkara yang baik, kerana hasil akhir adalah kereta yang disesuaikan secara khusus dengan keperluan kami, sehingga ke perincian yang paling kecil. Lelaki kereta suka JDM, tetapi secara amnya, keutamaan pengguna kereta di bahagian Asia kami sangat berbeza daripada reka bentuk dan keperluan Jepun.

Mengenai perbezaan reka bentuk antara Alza dan Veloz, yang sebenarnya, adalah versi Avanza yang lebih premium. Seperti yang anda jangkakan, gril dan bampar hadapan Alza 2023 benar-benar unik, memberikan wajah yang berbeza. Bampar dan roda belakang juga berbeza, begitu juga dengan lampu depan dan lampu belakang (tiada bar LED lebar penuh di sini). Lampu Alza 2023 lebih serupa dengan gaya Avanza/Xenia, tetapi hanya Veloz yang akan dijual di Malaysia jadi terdapat sedikit perbezaan.

Perbezaan terbesar yang kelihatan serta-merta ialah pelepasan tanah. Kami tidak bercakap tentang 10-15 mm di sini, tetapi 45 mm yang hebat. Perodua mahu menjadikan Alza 2023 seperti kereta dan rendah (mereka sudah mempunyai Aruz yang menunggang tinggi), dan jarak kelegaan tanahnya ialah 160 mm (150 mm untuk tapak X), sama seperti Myvi. GC Veloz ialah 205 mm, yang merupakan tipikal MPV Rendah Indonesia (Mitsubishi Xpander dan Honda BR-V berada di tempat yang menarik).

Perbezaan visual adalah besar, dan walaupun anda terlupa Veloz, Alza 2023 dengan sendirinya rendah dan agak sporty. Akses mudah untuk kanak-kanak dan orang tua adalah salah satu faedah daripada langkah rendah. Pusat graviti yang lebih rendah sudah tentu bagus untuk dinamik – Perodua juga telah menggunakan persediaan suspensi yang lebih sporty/teguh berbanding dengan spesifikasi Indonesia.

Alza 2023 baharu adalah ‘model generasi baharu’ kedua yang disokong oleh platform Daihatsu New Global Architecture (DNGA) dan dihasilkan di bawah konsep Perodua Smart Build, selepas Ativa.

Alza 2023 generasi kedua adalah 4,425 mm panjang dan 1,730 mm lebar, yang bermaksud bahawa jejaknya adalah 205 mm lebih panjang dan 35 mm lebih lebar daripada MPV asal, walaupun jarak roda 2,750 mm tidak berubah. Seperti yang dinyatakan, ini adalah MPV yang agak rendah berbanding saingan moden – ketinggian 1,670 mm (1,660 mm untuk X dengan rim 15 inci, tunggangan H dan AV pada 16s dua tona) mungkin 50 mm lebih daripada sebelumnya, tetapi D27A masih 60 mm lebih rendah daripada Mitsubishi Xpander.

Kebanyakan ketinggian yang dikurangkan adalah daripada pelepasan tanah seperti kereta Alza 2023, iaitu hanya 160 mm (150 mm untuk X, Alza lama 155 mm). Apabila Toyota Veloz muncul di Malaysia, kita akan dapat melihat badan yang sama digantung 45 mm lebih tinggi – sama seperti trak pikap penunggang rendah dan penunggang tinggi. Lebih suka perjalanan yang tinggi? Perodua Aruz sendiri ialah tujuh tempat duduk yang menunggang 220 mm di atas tanah.

Enjin Alza 2023

Alza 2023 dikuasakan oleh gabungan pertama kali dilihat dalam Myvi facelift. Keluarkan 3SZ-VE 1.5L generasi sebelumnya dan masuk enjin 1.5L NR yang kami kenali daripada Peroduas dan Toyota. Di sini, 2NR-VE menghasilkan 105 hp dan 138 Nm tork pada 4,200 rpm, iaitu 3 hp dan 1 Nm lebih daripada Myvi (102 hp/137 Nm). P2 mengatakan bahawa enjin baharu itu memberikan kecekapan bahan api 40% lebih baik serta prestasi yang lebih baik. Eco Idle (auto start-stop) adalah standard.

Empat periuk Dual VVT-i Euro 4 dipasangkan dengan kotak gear D-CVT yang membuat penampilan sulung tempatannya dengan pengecas turbo Ativa tahun lepas. Dwi-Mod CVT kemudiannya muncul dalam Myvi facelift, dipasangkan dengan enjin NA NR. Di sini, seperti pada Ativa, D-CVT mempunyai mod manual, yang Myvi terlepas.

D-CVT ialah sistem CVT gear split pertama di dunia. Pada asasnya, unit ini menggabungkan pemacu tali pinggang dengan pemacu gear untuk kecekapan bahan api yang lebih baik, rasa pecutan dan ketenangan. Dari rehat ke kelajuan rendah/sederhana, D-CVT berfungsi seperti mana-mana CVT lain, dengan tork enjin melalui penukar tork (seperti Toyota dan Honda CVT, Proton Punch CVT menggunakan pek klac) dan ke dalam takal input, sebelum dipindahkan ke takal keluaran melalui tali pinggang dan kemudian ke roda.

Di Alza 2023, pada kelajuan yang lebih tinggi, D-CVT beralih ke mod pisahnya, melibatkan pemacu gear untuk menyediakan penghantaran kuasa yang lebih cekap (kurang kehilangan tenaga), manakala putaran ke pemacu tali pinggang berkurangan dengan ketara. Dalam Ativa, D-CVT mendapat mod manual dengan tujuh nisbah maya, tetapi itu telah ditinggalkan di sini.

D-CVT ialah kotak gear yang sangat cekap dan bersama-sama dengan enjin NR moden, penggunaan bahan api dinilai pada 22 km/l dalam apa yang dipanggil P2 Kitaran Pemanduan Malaysia, yang kononnya mencerminkan keadaan tempatan. Ia 18.9 km/l dalam NEDC yang lebih dikenali. Perodua mendakwa sebuah Alza memerlukan kurang daripada RM40 petrol RON 95 untuk perjalanan dari KL ke Pulau Pinang (358 km), berdasarkan RM2.05 seliter semasa.

Mod Drive ialah ciri baharu (H dan AV). Mod Normal, Eko dan Kuasa boleh dipilih melalui butang stereng ‘DRIVE’ di jejari kanan, di mana butang ‘PWR’ berada pada Ativa dan Myvi. Tekan pendek untuk Kuasa, tekan lama untuk Eco. Yang terakhir memberikan tindak balas yang lebih tinggi manakala yang kedua mengoptimumkan penjimatan bahan api.

Kit Tambahan Pada Alza 2023

Terdapat beberapa Perodua yang pertama dalam hal peralatan. AV dilengkapi dengan brek letak kereta elektronik (EPB) dengan penahan brek automatik. EPB menggantikan brek tangan manual di antara tempat duduk, dan ia akan diaktifkan secara automatik apabila anda beralih ke P. Penahan brek – setelah dihidupkan – mengaktifkan brek dalam kesesakan lalu lintas tanpa memerlukan kaki anda di pedal. Tidak buruk untuk MPV bajet! Pakej EPB disertakan dengan brek cakera belakang.

Juga eksklusif untuk AV ialah monitor pandangan panoramik 360 darjah, yang merupakan bantuan tempat letak kereta yang baik. Apa yang agak unik di sini ialah pemandu boleh menghidupkan PVM secara manual melalui butang pada jejari stereng kiri. Ini, dengan cara ini, adalah satu-satunya butang kosong pada stereng Ativa AV – bertuahlah anda, pemilik Alza AV.

Baru kepada Alza 2023 tetapi dijangka untuk MPV tiga baris hari ini ialah penghawa dingin belakang. Tombol kelajuan blower mempunyai tiga tingkat dan terletak di tengah, yang menjadikannya mudah dicapai untuk kedua-dua penumpang belakang. Tempat letak lengan tengah baris tengah adalah baharu kepada model dan standard merentasi julat.

Keselesaan Dan Kemudahan Pada Alza 2023

Di sini, kami akan merangkumi senarai kit yang lain, yang sangat berbeza daripada Ativa. Kit keselamatan yang baik dan lampu diketepikan, X kelihatan agak terdedah di dalam dan luar. Kami akan bermula di luar, dengan kekurangan penghancur belakang dan pelekat hitam yang dinyatakan di atas untuk tiang-B. Tayarnya adalah aloi 15-inci dengan tayar 185/65 Hankook Kinergy Eco 2. Terdapat butang tekan mula tetapi tiada kemasukan tanpa kunci (buka kunci melalui fob kekunci). Yang terakhir adalah peninggalan yang ganjil kerana manual asas Myvi G3 mempunyai kemasukan tanpa kunci semasa pelancaran.

Di dalam, pangkalan Alza 2023 melakukan tugas asasnya sebagai pembawa orang dengan baik, dengan bolong/kawalan AC belakang dan sandaran lengan tengah belakang dipasang. Tempat duduknya adalah fabrik, sterengnya tanpa butang dan satu-satunya bahagian yang memecah kebosanan dash ialah trim perak pada dasar stereng dan beberapa cetakan gaya karbon pada bahagian bawah susunan tengah. Tiada unit kepala skrin sentuh juga – ia adalah radio Ativa X dengan tambahan port USB pada panel.

Juga biasa ialah panel meter analog dail berkembar dengan paparan berbilang maklumat 4.2 inci (seperti Ativa X dan bukan AV Myvis) dan panel kawalan AC Ativa dengan dua tetapan memori. Semua Alza baharu mendapat pelekat RFID pada cermin depan.

Dengan skrin, terdapat juga kamera undur. Cermin sayap boleh ditarik balik secara automatik, dan terdapat tweeter untuk menjadikannya enam pembesar suara secara keseluruhan. Kami juga melihat dua titik pengecasan tambahan (satu di cubby timbunan tengah dan satu di baris ketiga) untuk menambah kepada tiga mata di X (dua untuk baris tengah, satu berhampiran brek tangan).

Akhir sekali, AV, yang dihias lebih jauh dengan bar krom dan pin hitam berkilat pada gril, ditambah garisan tingkap krom yang bercantum dengan bahagian belakang, dan skirt sisi. Anda juga boleh melihat julat-puncak dengan mudah daripada brek cakera belakangnya.

Tidak perlu bersengkang mata ketika datang ke kabin AV, yang mempunyai skema dua nada. Bahagian tengah papan pemuka mempunyai bahagian merah gelap yang mengalir ke dalam kad pintu. Warna merah ini – yang mungkin kelihatan kecoklatan dalam cahaya tertentu – sepadan dengan tempat duduk separa kulit dua tona, yang secara kebetulan, mempunyai pusat kuilt berlian yang cantik. Dengan EPB, konsol tengah berjalan tinggi di antara tempat duduk, tanpa “lembah” untuk brek tangan. Daripada lubang udara AC ke tempat letak tangan (pad lembut untuk AV), semuanya dalam warna hitam piano dengan sorotan krom.

Sudah tentu, anda boleh memilih untuk mendandani lagi MPV Alza 2023 tunggangan rendah ini dengan aksesori GearUp. Kit badan Prime (RM2,500) menambah sambungan bampar depan dan belakang dengan jalur krom (ditambah DRL LED, yang mempunyai urutan “Knight Rider” yang dialu-alukan semasa dimulakan) dan spoiler belakang yang lebih menonjol. Kini, bodykit GearUp cenderung sangat kuat, tetapi bukan yang ini, yang menghairankan halus dan sepadan dengan Alza dengan baik.

Item dalaman dalam katalog GearUp termasuk sarung tempat duduk kulit tiruan dua tona (RM1,000, dengan poket bersaiz berbeza di belakang tempat duduk hadapan), plat calar LED, lampu lantai, visor pintu (RM160), tikar gegelung, dulang bagasi dan penebat hud.

Sekali lagi, Perodua Alza 2023 baharu dijual pada harga RM62,500 untuk asas X, RM68,000 untuk spesifikasi pertengahan H dan RM75,500 untuk AV teratas. Harga adalah di atas jalan tidak termasuk insurans, dengan cukai jualan. Waranti kilang adalah selama lima tahun atau 150,000 km.

Perodua Alza 2023 mempunyai lebih 30,000 tempahan di tangan sejak buku pesanan dibuka pada 23 Jun (termasuk hampir 4k tempahan ditukar daripada Alza lama), tetapi presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Zainal Abidin Ahmad telah memberi jaminan bahawa semua yang menempah sebelum 1 Julai akan mendapatkan kereta mereka sebelum SST tarikh akhir pengecualian pada 31 Mac 2023. Menurut admin Kereta Sewa Shah Alam, model perodua alza 2023 bakal menjadi anggota baru di dalam operasi kereta sewa nanti.

Galeri Perodua Alza 2023

Hubungi Wakil Ejen Jualan Proton Kami

whatsapp team perodua alza 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *