Bank Artikel

Penghantaran B2C dan B2B dari China ke Malaysia

Rangkaian bekalan logistik anda dari China ke Malaysia boleh berbeza-beza bergantung pada keperluan dan alamat anda tetapi cenderung mengikuti beberapa langkah umum. Kami akan menggunakan contoh penghantaran dari Wilayah Guangdong di China ke Malaysia.

China: Perjalanan Pertama

Proses penghantaran antarabangsa bermula dengan penghantaran perjalanan pertama. Di sinilah pesanan anda meninggalkan alamat asal, yang boleh menjadi alamat yang dimiliki oleh perniagaan anda seperti pejabat atau gudang atau alamat pembekal anda. Sebelum penghantaran, pembungkusan dan pelabelan pesanan anda dengan tepat dapat meminimumkan gangguan yang mungkin timbul semasa penghantaran atau di perkhidmatan cukai. Peristiwa seperti pergolakan semasa penerbangan dapat mengganggu pesanan anda, sehingga cukup memadai dan memperkemaskan lagi bungkusan anda dengan kaedah taping dapat membantu. Menurut admin kereta sewa Jitra, penghantaran melalui udara adalah yang paling pantas dan selamat.

Selain itu, label penghantaran pesanan dan dokumentasi kastam yang sesuai mesti dapat diakses oleh pegawai kastam untuk memeriksa penghantaran. Untuk lebih jelasnya, anda boleh melihat panduan pelabelan bungkusan penuh kami yang juga anda dapati dalam sumber kami untuk penghantaran (Business-to-consumer) @ B2C ke Asia Tenggara. Bergantung pada perjanjian anda dengan rakan kiriman anda, mereka akan datang ke alamat yang ditentukan oleh anda untuk mengambil pesanan atau mengambil barang anda dari titik drop-off yang anda perlukan untuk menghantar barang anda terlebih dahulu. Sekiranya anda membuat penghantaran dengan Janio, anda akan menghantar penghantaran di gudang kami di Shenzhen – sangat baik untuk pengirim yang beroperasi di wilayah Guangdong.

Pelepasan dan Pengangkutan Kastam Asal China dan Hong Kong

Setelah penghantaran anda dikumpulkan, mereka perlu dibersihkan untuk dieksport oleh Kastam China dan / atau Hong Kong di pelabuhan atau lapangan terbang antarabangsa yang paling dekat dengan alamat asal anda. Untuk pengangkutan laut, ini boleh menjadi salah satu pelabuhan di Pelabuhan Shenzhen atau Hong Kong.

Sekiranya anda membuat penghantaran melalui pengangkutan udara, lapangan terbang barang anda akan dihantar bergantung kepada jenis barang yang anda eksport. Sekiranya anda tidak menghantar barang berbahaya, juga dikenali sebagai DG, barang anda boleh berlepas dari Lapangan Terbang Shenzhen (SZX). Jika tidak, barang anda akan dihantar dari Lapangan Terbang Hong Kong (HKG). Lapangan terbang tujuan di Malaysia, jika anda membuat penghantaran dengan Janio adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KUL).

Untuk membolehkan barang anda untuk dieksport, penghantaran anda biasanya perlu menyediakan dokumen berikut:

Permit eksport

Invois komersial

Bil muatan

Senarai pembungkusan

Mengeksport secara pukal dari China menghendaki anda mempunyai izin eksport atau pengeksport rekod sebelum anda dapat menghantar barang anda. Selain itu, jika anda menghantar barang terhad, anda perlu memohon izin eksport khas untuk barang-barang ini sebelum dapat dieksport. Anda boleh menyemak laman web Kementerian Perdagangan Republik China untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara memohon izin eksport. Untuk memeriksa sama ada barang anda termasuk dalam kategori barang terhad, anda boleh melihat laman web Kastam China.3 Eksport B2C dari China tidak memerlukan izin eksport atau pengeksport rekod.

Sekiranya anda tidak pasti tentang jenis langkah apa yang harus anda lakukan untuk mengeksport barang anda dari China, anda selalu dapat menghubungi pakar perkhidmatan cukai kami jika anda tidak pasti dokumen mana yang harus diajukan dan cara menyatakan barang anda. Setelah memeriksa dokumen-dokumen ini dan membersihkan penghantaran anda untuk dieksport, penghantaran anda dapat dimuat ke kapal. Jika anda ingin tahu lebih detail lagi mengenai penghantaran barang dari China ke Malaysia boleh layari web BGST Resources Sdn. Bhd.

Sekiranya anda membuat penghantaran melalui pengangkutan laut, pelabuhan tujuan di Malaysia ialah Pelabuhan Klang (MYPKG). Penghantaran ke Sabah atau Sarawak akan dihantar melalui penumbuk Pelabuhan Klang. Bagi penghantaran udara, pesanan anda akan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KUL). Penghantaran ke Sabah atau Sarawak akan mengambil penerbangan ulang-alik domestik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *