Bank Artikel

Lapangan Terbang Moden

Lapangan terbang terbesar di dunia masing-masing mempekerjakan lebih daripada 100,000 pekerja. Mereka adalah entiti yang sangat kompleks berkaitan dengan kemudahan fizikal yang mereka miliki, organisasi yang aktif dalam batasan mereka, dan perkhidmatan yang diberikan bersama dengan operasi mereka.

Kemudahan fizikal meliputi landasan pacu, landasan teksi, apron, dan jalur, yang digunakan untuk pendaratan dan lepas landas pesawat, untuk manuver dan penempatan pesawat di darat, dan untuk parkir pesawat untuk memuat dan melepaskan penumpang dan kargo. Untuk pendaratan dan pendaratan pesawat yang selamat, lampu dan radio navigasi disediakan. Ini dilengkapi dengan tanda, tanda dan isyarat lapangan terbang, dan kemudahan kawalan lalu lintas udara. Kemudahan sokongan di pinggir lapangan meliputi meteorologi, kebakaran dan penyelamatan, kuasa dan utiliti lain, penyelenggaraan pesawat, dan penyelenggaraan lapangan terbang. Kemudahan di tepi tanah adalah terminal penumpang dan kargo dan sistem akses, yang meliputi tempat parkir, jalan raya, kemudahan pengangkutan awam, kereta sewa & teksi, dan tempat memuat dan memunggah.

Banyak organisasi yang terlibat dalam operasi lapangan terbang moden. Keseluruhan pengurusan biasanya berada dalam kawalan organisasi, pihak berkuasa, atau syarikat yang memiliki lesen untuk mengendalikan kemudahan tersebut. Lesen ini diberikan tertakluk kepada penghakiman oleh pihak berkuasa penerbangan sipil nasional bahawa badan pengelola sesuai dan kompeten untuk menjalankan lapangan terbang di dalam negara dan, jika ada, undang-undang antarabangsa yang mengatur keselamatan dan operasi. Walaupun tanggungjawab keseluruhan untuk operasi yang efisien, selamat, dan sah terletak pada pengurusan lapangan terbang, banyak perkhidmatan individu di lapangan terbang disediakan oleh organisasi lain.

Organisasi sedemikian merangkumi syarikat penerbangan; pihak berkuasa kawalan lalu lintas udara; syarikat pengendalian darat; pengendali asas tetap; syarikat konsesi; organisasi keselamatan; agensi kerajaan yang bertanggungjawab untuk kastam, imigrasi, kawalan kesihatan, dan polis; menyokong syarikat yang menyediakan katering penerbangan, pengisian bahan bakar, kejuruteraan pesawat, dan penyelenggaraan; kelab aero; dan sekolah terbang. Sejak awal 1980-an, ketika penswastaan ​​mulai melanda penerbangan awam, syarikat operasi terminal juga menjadi lebih sering, seperti syarikat yang memiliki terminal di Birmingham, Eng .; Brussels; dan Toronto.

Perkhidmatan lapangan terbang yang berkaitan dengan pesawat terbang sering disebut sebagai jalan udara. Sebilangan besar perkhidmatan ini tertumpu pada apron, atau tanjakan, yang merupakan bahagian permukaan operasi yang bersebelahan dengan terminal di mana pesawat digerakkan atau diparkir. Ini termasuk penanganan apron pesawat, transfer penumpang di udara ke pesawat, penanganan bagasi dan kargo, pengisian bahan bakar pesawat, pembersihan katering dan kabin, pengaktifan mesin, pemadaman, daya darat dan penyaman udara, dan teknik pemeliharaan kecil. Perkhidmatan pinggir udara lain adalah pemeriksaan landasan, lampu dan bantuan navigasi, pemadaman kebakaran dan penyelamatan, penyelenggaraan tepi udara, dan kawalan lalu lintas udara.

Antara perkhidmatan tanah runtuh adalah yang berkaitan dengan pengendalian penumpang darat; ini termasuk daftar masuk, keamanan, bea cukai dan imigrasi, pengiriman bagasi, informasi, katering, pembersihan dan penyelenggaraan, kedai dan kemudahan konsesi, penyewaan kenderaan, pengangkutan darat, kuli, bantuan khas untuk orang tua dan orang cacat, tempat letak kereta, dan pengangkutan awam (termasuk teksi). Di samping itu, kerana lapangan terbang menggunakan sebilangan besar pekerja, peruntukan yang luas mesti dibuat untuk keperluan harian mereka. Bagi menarik lebih ramai lagi pelanggan menggunakan perkhidmatan kapal terbang tempatan, servis kereta sewa juga turut diperkenalkan bagi memudahkan pelanggan mendapatkan pengangkutan mereka, seperti contoh pengusaha-pengusaha di Kulim Airport Car Rental yang menyediakan servis kereta sewa di sekitar Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim KXP yang dijangka akan beroperasi pada tahun 2026 – 2027.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *