Kereta Sewa Murah Alor Setar

Kereta Sewa Murah Alor Setar

Kereta rosak? Mencari kenderaan sewa yang lebih selesa, bersih & berpatutan? Anda berada di tempat yang BETUL. Kami ada menyediakan perkhidmatan kereta sewa sekitar Alor Setar, Kedah. Pelbagai jenis kenderaan sewa (kereta/mpv/suv/van) ada. Kereta sewa mewah & 4×4 juga ada.

Sebarang pertanyaan / kadar harga sewa terkini @ 2022, sila klik butang Whatsapp di bawah untuk team Kereta Sewa Alor Setar kami reply anda dengan pantas.

whatsapp team kereta sewa alor setar

Harga Kereta Sewa Alor Setar

*** Nota: harga sewa yang dipaparkan diatas mungkin ada sedikit perubahan harga mengikut pengusaha kereta sewa yang terlibat. Harap maklum !!! ***

Bagi pelanggan yang ingin membuat tempahan kereta sewa Alor Setar, sila pastikan butiran & dokumen yang diperlukan adalah lengkap. Sebarang dokumen yang tidak lengkap, pihak syarikat kereta sewa berhak menolak tempahan pelanggan tersebut. Harap maklum !!!

Bandaraya Alor Setar Kedah

Alor Setar di barat laut Malaysia adalah ibu negeri Kedah. Selalunya ianya turut dibayangi oleh Pulau Langkawi, bandar ini mendapat sedikit pelawat. Sebilangan kecil pelancong yang datang melawat Alor Setar menggunakan kemudahan kereta sewa murah alor setar mencari bandar kosmopolitan yang dikelilingi oleh sawah padi tidak berkesudahan.

Tambahan Masjid Zahir, antara contoh terbaik seni bina Islam Malaysia dan rumah kedai tradisional yang tidak berubah sejak beberapa generasi. Menara Alor Setar yang ikonik, yang kelihatan seperti angkasa, menguasai pusat bandar. Kubu tertua di Malaysia dan sebuah muzium yang didedikasikan untuk padi terletak pada jarak yang singkat dari ibu kota.

Menurut website kereta sewa murah alor setar terdapat beberapa tempat-tempat yang menarik di kedah seperti:

1. Masjid Zahir: Masjid Yang Paling Menakjubkan Di Malaysia

Masjid Zahir di Dataran Alor Setar (dataran tengah bandar) adalah antara masjid paling indah di Malaysia.Struktur Moor yang bercat lima mempunyai pameran yang rumit yang menutupi permukaannya yang putih. Moosa biru duduk di atas pintu masuk. Kaligrafi Arab menghiasi dinding. Taman-taman yang dihiasi melengkapi butiran luaran menjadikan salah satu tempat fotografi Alor Setar yang paling.

Masjid Zahir memegang peranan sejarah juga. Lokasi yang tepat menandakan pemandangan di mana pahlawan-pahlawan Kedah berjuang untuk mempertahankan tanah air mereka terhadap Siam di abad ke-19. Hari ini, ia merupakan mercu tanda bandar. Ia juga merupakan tempat pick-point bagi para pelancong yang ingin mendapatkan servis kereta sewa murah alor setar dan sebagainya.

2. Dewan Diraja

Dewan Diraja yang bertentangan dengan Masjid Zahir pernah mengadakan acara kerajaan yang dianjurkan oleh Sultan Kedah. Ini termasuk perkahwinan diraja, fungsi rasmi dan coronations. Sultan Kedah mengarahkan sebuah dewan kayu pada tahun 1735. Apabila para penceroboh memusnahkannya, Sultan membina semula skala yang lebih besar.

Dewan Diraja hari ini, atau Balai Besar dalam Bahasa, mempunyai bakat tradisional yang tinggi. Bumbung berbentuk segi tiga terletak di atas balkoni yang lebih rendah. Dua tangga penggulungan menyambungkan lantai bawah udara terbuka dengan tahap atas. Fotografer boleh merakam gambar terbaik dari pintu pagar di Dataran Alor Setar. Menurut staf kereta sewa murah alor setar dan orang ramai, tempat ini sering dijadikan sebagai venue untuk photo shooting gambar perkahwinan dan sebagainya.

3. Menara Jam Besar Alor Setar

Menara Jam Besar (Menara Jam Besar) di Dataran Alor Setar adalah antara menara jam yang paling indah di Malaysia. Apabila ia dibuka pada tahun 1900-an, menara itu memegang dua tujuan. Ia memaparkan masa, dan muezzin di Masjid Zahir berdekatan menelepon loceng semasa masa doa. Flash sekarang, dan muezzin menggunakan pembicara masjid. Menara jam pastoral masih menunjukkan masa hampir seratus tahun kemudian.

Berdiri di Dataran Alor Setar dan menangkap gambar-gambar hampir menara jam penjajahan Inggeris. Pada siang hari, menawan keanggunannya di sebelah seni bina yang mewah. Selepas waktu malam, Menara Jam Besar menyala. Sering menjadi tempat tarikan dan tumpuan para pelancong bagi yang menggunakan perkhidmatan kereta sewa murah alor setar dan sebagainya.

4. Muzium Diraja

Muzium Sultan terletak di dalam bangunan mewah di tepi utara Dataran Alor Setar. Dari luar, ia seperti pejabat kerajaan Eropah. Dalam paparan tidak berkesudahan meliputi segala-galanya mengenai kehidupan bekas Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (1958-2017). Ini termasuk harta Sultan, gambar dan dokumen rasmi Sultan.

Koleksi koleksi kereta dan jam tangan mewahnya yang lain. Selain sifatnya yang megah, muzium percuma ini menawarkan sekilas ke dalam gaya hidup Sultan Malaysia. Dan penghawa dingin memberikan alasan yang sempurna untuk menyejukkan. Pada pandangan pertama, mudah difahami mengapa Menara Nobat kadang kala dikelirukan dengan Menara Big Clock. Tetapi ini menara 18 meter (59 kaki) memegang tujuan yang lebih mulia.

Sultan menggunakan menara tiga tingkat untuk menyimpan instrumen dirajanya. Ketika keluarga diraja datang ke Istana Kota Setar, kota itu mengadakan upacara penyambutan. Selepas dia pergi, instrumen itu kembali ke storan mereka dengan memberi gelaran Dewan Drum. Merupakan venue wajib lawat bagi pelanggan kereta sewa murah alor setar bagi mereka yang datang ke negeri Kedah.

5. Menara Nobat Dataran Alor Setar

Ambil perhatian pada kubah kuning yang menduduki Menara Nobat yang memberikan sentuhan Islam yang berbeza kepada struktur yang kelihatan menarik. Pada pandangan pertama, mudah difahami mengapa Menara Nobat kadang kala dikelirukan dengan Menara Big Clock. Tetapi ini menara 18 meter (59 kaki) memegang tujuan yang lebih mulia. Sultan menggunakan menara tiga tingkat untuk menyimpan instrumen dirajanya.

Ketika keluarga diraja datang ke Istana Kota Setar, kota itu mengadakan upacara penyambutan. Selepas dia pergi, instrumen itu kembali ke storan mereka dengan memberi gelaran Dewan Drum. Pelanggan kereta sewa murah alor setar boleh menggunakan servis pemandu pelancong bagi mendapatkan perjalanan yang lebih lancar dan menarik serta mampu menjimatkan masa dan sebagainya.