Bank Artikel

Berapakah Kadar Faedah Pinjaman Perumahan Di Malaysia?

Kebanyakan pinjaman mempunyai kadar faedah berubah-ubah dan kadar faedah terikat dengan Kadar Asas (BR) bank. Lebih rendah kadar faedah, lebih baik untuk anda. Sesetengah pakej menawarkan kadar faedah tetap yang tidak bergantung pada BR (lihat Pinjaman Kadar Tetap di atas). Kadar Asas atau BR pada asasnya ialah kadar faedah terbitan dalaman yang dirujuk oleh bank sebelum memutuskan kadar faedah untuk digunakan pada jumlah pinjaman rumah anda. Ia difikirkan berdasarkan kos bank untuk meminjamkan wang kepada anda. Sekiranya anda ingin mengetahui selok-belok cara apply loan rumah dengan lebih mudah, efektif dan berkesan, sila hubungi no yang tertera di dalam website ini untuk info lanjut.

Dengan Pinjaman Islam, bukannya kadar faedah (Riba), terdapat kadar keuntungan. Bank membeli sesuatu bagi pihak peminjam dan menjualnya kembali kepada peminjam dengan keuntungan. Idea di sebalik ini adalah keadilan kewangan, dengan tujuan untuk mewujudkan keseimbangan bagi keuntungan atau kerugian bersih antara pemberi pinjaman dan benefisiari.

Apakah Kadar Polisi Semalaman (OPR) dan bagaimana ia mempengaruhi pinjaman hartanah anda?

Apa itu OPR? Kadar Polisi Semalaman ialah kadar yang perlu dibayar oleh bank peminjam kepada bank peminjam untuk dana yang dipinjam. Ini boleh menjejaskan BR. Bank Negara Malaysia (BNM) memotong OPR pada Januari 2020 daripada 3% kepada 2.75%, dan baru-baru ini kepada 1.75% disebabkan wabak COVID-19. Ini adalah berita baik untuk peminjam kerana kos pinjaman yang lebih rendah untuk bank membawa kepada pinjaman rumah yang lebih murah untuk pengguna. Ringkasnya, peminjam akan mendapat manfaat sama ada daripada bayaran ansuran bulanan yang lebih rendah atau tempoh pinjaman yang lebih pendek.

Jadi apakah kadar pinjaman baharu pada tahun 2020? Bank-bank utama seperti Maybank, Public Bank Bhd, RHB Bank Bhd, CIMB Bank Bhd dan OCBC Bank telah mengurangkan BLR dan BR mereka sebanyak 50 mata asas pada Mei 2020.

Apakah Skor Kredit Dan Bagaimana Untuk Menyemaknya?

Anda mungkin pernah mendengar istilah ini, tetapi apakah sebenarnya? Ringkasnya, skor kredit ialah perkara yang digunakan oleh bank untuk menilai kredibiliti permohonan pinjaman anda, termasuk pinjaman rumah dan kad kredit. Lebih tinggi skor anda, lebih baik peluang anda untuk mendapatkan pinjaman. Tetapi bagaimana anda mengira skor kredit? Malangnya, tiada formula tetap untuk ini kerana agensi kredit yang berbeza mempunyai cara mereka sendiri untuk menilai skor kredit setiap individu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dipertimbangkan oleh syarikat kredit ini:

  1. sejarah pembayaran
  2. campuran kredit dan jumlah pinjaman yang terhutang
  3. panjang sejarah kredit
  4. permohonan kredit baharu dalam tempoh 12 bulan yang lalu
  5. rekod prestasi undang-undang

Untuk membolehkan kredit anda dijaringkan, anda perlu membina sejarah kredit — rekod pembayaran hutang anda. Apabila memohon pinjaman, bank ingin dapat melihat bahawa anda bertanggungjawab ketika membayar balik hutang anda dan satu cara mudah untuk membina sejarah kredit adalah dengan memiliki kad kredit. Sejarah kredit anda kemudiannya akan disusun ke dalam laporan kredit dan laporan ini akan menentukan kesihatan kewangan anda, yang membantu bank memutuskan sama ada anda mahir mengurus kewangan anda dan jika mereka patut meluluskan atau menolak permohonan pinjaman anda.

Mengikut pengarang blog kereta sewa shah alam 2022, sepertimana yang sedia maklum, di Malaysia, kebanyakan institusi kewangan akan merujuk kepada Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) Bank Negara dan Sistem Data CTOS Sdn Bhd (CTOS). Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) di bawah Bank Negara merekodkan penarafan kredit peribadi anda berdasarkan sejarah kredit anda, iaitu jumlah pinjaman/pembiayaan tertunggak anda dalam tempoh 12 bulan yang lalu. Ini bermakna memastikan semua pembayaran balik pinjaman anda (pinjaman peribadi, pinjaman kereta, pembayaran kad kredit, dll.) sentiasa tepat pada masanya, terkini dan dalam jumlah yang betul. Kemudian terdapat CTOS, sebuah agensi milik persendirian yang mengarkibkan keseluruhan sejarah kredit seseorang atau syarikat (tidak seperti CCRIS yang melaporkan skor kredit anda dalam tempoh 12 bulan).

Daftar masuk pada skor kredit CTOS anda sekali-sekala kerana ia mempunyai faedah tambahan untuk memaklumkan anda sekiranya berlaku penipuan atau sebarang kesilapan dalam pembayaran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *