Bank Artikel

6 Berkesan Beberapa Petua Untuk Menyewa Kereta Negara Lain

Sebaik sahaja anda bercuti seterusnya, kaedah termudah untuk menerokai negara baru adalah dengan menaiki kereta. Menyewa kereta membolehkan anda bersiar-siar mengikut kehendak peribadi anda ke tempat-tempat pelancongan pilihan anda sendiri. Adalah mungkin untuk menyewa kereta dari perkhidmatan penyewaan kereta, tetapi ada perkara-perkara tertentu yang mesti anda ingat jika anda menyewa kereta di luar negara.

1. Sebaiknya buat semua urusan dari negara sendiri sebelum anda memulakan percutian anda. Sekiranya anda menyewa secara langsung di tanah asing halangan bahasa dan budaya, kadar penukaran mata wang asing, peraturan sewa yang tidak dikenali dan perbezaan lain sama sekali akan membingungkan anda. Sebaliknya jika anda menyewa dari keselesaan negara asal anda, anda lebih cenderung untuk menanggung kos tersembunyi seperti penalti lewat, caj gas dan lain-lain.

2. Pastikan penagihan anda bermula dari keselesaan semasa waktu turun. Ingatlah, ada agensi yang mengenakan bayaran selama 24 jam penuh, walaupun anda menggunakan kereta dengan waktu kurang dari sehari. Elakkan jenis agensi sewa kereta ini

3. Terdapat banyak jenis diskaun yang tersedia untuk penyewaan kereta di peringkat antarabangsa. Sebagai contoh, diskaun flyer kerap, diskaun kad bank, diskaun kad keahlian kereta sewa atau diskaun senior dll adalah jenis diskaun sewa kereta yang paling biasa. Bersikeras untuk mendapatkan potongan jika anda layak mendapatkannya.

4. Semasa membuat tempahan terlebih dahulu, fikirkan kemungkinan ukuran bagasi seseorang dan jumlah orang yang bepergian dengan anda. Sekiranya beg dan saiz kumpulan anda kecil, anda boleh memikirkan kereta yang lebih kecil. Tetapi sekiranya anda merasakan kemungkinan anda akan melakukan perjalanan dengan kumpulan besar atau mempunyai banyak barang atau barang yang banyak, maka tempah kereta yang lebih luas.

5. Anda harus membawa permit memandu antarabangsa bersama anda. Ia diiktiraf oleh sekitar 150 negara. Walau bagaimanapun, anda mesti berumur sekurang-kurangnya 18 tahun untuk mendapatkan permit memandu antarabangsa. Sekiranya anda ingin memandu kereta sewa sekitar Malaysia, anda perlu menyediakan dokumen-dokumen yang berkaitan. Untuk lanjutan sila layari kereta sewa jitra dan klik butang pada menu dokumen.

6. Jangan bersedia untuk menyewa kereta mewah atau automatik di negara lain kerana anda akan bersedia untuk menyewa rumah. Sebagai contoh, jika anda menyewa kereta buatan Eropah, ada kemungkinan besar anda harus mengoperasikan kenderaan sebagai maklumat pergeseran tongkat maklumat. Namun, kerana anda tidak terbiasa dengan jalan di kota asing, lebih baik anda berkeras untuk menyewa kereta automatik walaupun dengan harga yang meningkat.

Jadi anda lihat, memandu di tanah asing jauh lebih banyak daripada ketawa tentang memandu di jalan yang salah! Siapkan diri anda dan bawa dokumen yang betul untuk memandu dengan selamat dan selamat di luar negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *