Bank Artikel

Unjuran Rekod Tahunan Proton Commerce

PROTON telah mencatat permulaan yang cerah hingga tahun 2021. Penjualan kumulatif pada suku pertama tahun ini adalah yang tertinggi sejak Mac 2012, menunjukkan buku pesanan yang sihat dan minat yang kuat terhadap rangkaian penawaran syarikat. Ini telah mewujudkan kesan langsung dan bagi Proton Commerce Sdn. Bhd. (Proton Commerce) ia dapat menyebabkan sejumlah pencairan pinjaman. Bahagian pembiayaan PROTON, menyaksikan jumlah pinjamannya meningkat seiring dengan peningkatan penjualan kenderaan Proton. Pada tahun 2018, ia mengeluarkan sejumlah 5,410 pinjaman, yang hampir dua kali ganda menjadi 10,668 pada tahun berikutnya. Untuk tahun 2020, walaupun terdapat gangguan yang disebabkan oleh coronavirus dan juga moratorium pinjaman untuk meringankan beban peminjam yang bermasalah, Proton Commerce mengeluarkan 14.189 pinjaman.

Tahun ini syarikat ini bertujuan untuk mencapai jumlah pemecahan rekod, tertinggi sepanjang 20.000 pengeluaran. Walaupun ada kemerosotan di banyak sektor ekonomi yang disebabkan oleh pandemi Covid-19, sentimen pengguna untuk pembelian kereta tetap positif. Menurut admin Kereta Sewa Shah Alam Kenaikan PROTON dalam kualiti produk, penambahannya ke rangkaian peniaga dan pelancaran model baru telah meningkatkan minatnya terhadap kenderaannya dan kami melihat hasilnya dalam jumlah permohonan pinjaman yang diterima. Jumlah pengeluaran pinjaman kami untuk Q1 tahun ini telah meningkat sebanyak 42.3% dan kami yakin jumlah dagangan kami meningkat lebih banyak pada Q2. Namun, pasaran sewa beli mungkin menghadapi paruh kedua tahun ini kerana insentif cukai penjualan PENJANA dijadwalkan akan berakhir pada akhir bulan Jun sehingga industri dapat melihat masa pembetulan ketika permintaan pasaran mencapai tahap semula jadi.

Proton Commerce juga melihat perubahan demografi pelanggannya dan Mooi mengatakan usia pembeli Proton semakin menurun, menunjukkan barisan syarikat yang diperbaharui telah menjadikannya pilihan yang lebih bergaya dengan anak muda Malaysia. Dia juga mengatakan bahawa 80% pelanggan Proton Commerce memilih rancangan pembiayaan sewa beli 9 tahun dan yang menurunkan kadar pinjaman hingga tiga kali lebih rendah daripada rata-rata industri. 2020 adalah tahun yang sukar bagi industri kerana institusi kewangan harus membuat peruntukan kerugian pengubahsuaian untuk program moratorium 6 bulan yang diumumkan oleh bank pusat. Syukurlah untuk Proton Commerce, kestabilan kewangan asas pelanggan kami bermaksud jumlah peminjam kami yang sangat rendah memilih moratorium berikutnya dan dengan penghapusan peruntukan tahun ini, kami berharap dapat memberikan keuntungan yang sihat kepada para pemegang saham kami. Diharapkan menjelang tahun depan, orang ramai dapat membeli kereta baru keluaran Proton melalui kempen-kempen seperti promosi proton 2022 yang akan diumumkan kelak.