Bank Artikel

Tips Penyewaan Kereta Setiap Pengembara Harus Tahu

Perlukan kereta sewa pada perjalanan seterusnya? Menyewa kereta boleh memberi anda kebebasan dan kefleksibelan ketika anda sedang dalam perjalanan, dan di beberapa tempat di dunia ini adalah satu-satunya cara yang boleh dilaksanakan. Tetapi kereta sewa juga boleh menambah komplikasi ke perjalanan anda – seperti cuba mencari tawaran terbaik atau menyusun pilihan insurans yang tepat. Teruskan membaca untuk petua praktikal kami untuk menyimpan wang, memahami perjanjian sewa anda dan mengelakkan masalah dengan penyewaan kereta anda.

Memilih Kereta Sewa

Berfikir dengan teliti mengenai jenis kenderaan yang anda perlukan. Sekiranya anda melakukan perjalanan dengan kanak-kanak atau dengan banyak gear, anda mungkin mahu sedan besar atau SUV. Jika anda hanya ingin menjimatkan wang pada kadar sewa dan gas, anda akan mahu menempah model terkecil yang ada. Tetapi saiz bukan satu-satunya faktor. Mencari sesuatu yang mesra alam? Banyak syarikat sewa kereta kini menawarkan kenderaan hibrid. Tidak boleh memandu pergeseran kayu? Pastikan untuk menyimpan kereta dengan transmisi automatik. Selain itu, pastikan syarikat dari mana anda menyewa menawarkan apa-apa tambahan yang anda perlukan atau inginkan, seperti rak ski, kerusi kereta atau sistem GPS.

Tempahan Kereta Sewa Anda

Anda akan menemui agensi penyewaan kereta antarabangsa utama di seluruh dunia – fikir Alamo, Avis, Budget, Dollar, Enterprise, Hertz, National, Sixt dan Thrifty. Tetapi bergantung pada tempat anda melancong, syarikat-syarikat tempatan boleh menawarkan kadar yang lebih rendah; sebelum membuat tempahan, membaca ulasan untuk memastikan syarikat mereka memenuhi piawaian jurusan. Sentiasa berbelanja. Semak enjin tempahan utama dan tapak agregator (seperti Expedia, CarRentals.com dan Kayak) untuk mendapatkan idea tentang kadar apa yang tersedia, tetapi anda juga perlu melawat laman web syarikat penyewaan kereta juga – mereka sering menawarkan diskaun eksklusif.

Untuk menurunkan kadar anda, tanyakan mengenai diskaun untuk mana-mana organisasi kebangsaan utama, program kerap memandu dan program kad kredit yang anda boleh milik. Mereka akan sering menawarkan tawaran sewa kereta. (Mereka yang ditawarkan melalui AAA boleh menjadi sangat baik.) Jika anda bekerja dengan syarikat yang sering menyewa kereta, mereka mungkin mempunyai kadar yang dirundingkan. Pastikan untuk memeriksa.

Sebelum anda menempah secara dalam talian, lakukan pencarian Internet untuk kod kupon atau promosi untuk dimasukkan ke dalam enjin tempahan laman web syarikat sewa kereta anda. Cukup ketik nama syarikat yang diikuti dengan “kod kupon” ke dalam medan carian dan anda akan sering mencari kod promosi khas yang dapat menjimatkan mana saja dari 5 hingga 20 peratus dari biaya sewa anda.

Sekiranya anda belum melakukannya, pertimbangkan untuk menyertai program kesetiaan syarikat sewa kereta anda apabila anda menempah. Ini bervariasi oleh syarikat, tetapi kebanyakannya adalah percuma dan memberi hak kepada anda untuk keistimewaan tertentu semasa mengambil kenderaan anda; maklumat anda akan difailkan sebelum ini, membolehkan anda melompat ke dalam kereta dan pergi daripada berdiri dalam garis panjang atau mengisi kertas kerja. Anda juga layak mendapat diskaun istimewa atau peningkatan percuma.

Cara terbaru untuk menjimatkan sewa kereta adalah dengan menyambungkan perkhidmatan perkongsian kereta. Jika anda tinggal berhampiran bandar utama atau anda penyewa kerap, anda boleh menjimatkan wang dengan menyertai bahagian kereta seperti Zipcar.

Memahami Sewa Anda

Jika anda membuat tempahan dalam talian, baca terma dan syarat dengan teliti sebelum mengesahkan tempahan anda. Sekiranya anda membuat tempahan melalui telefon, tanya agen mengenai sekatan. Pastikan anda memahami syarat tempahan anda. Adakah terdapat penalti untuk tidak menunjukkan? Berapa lamakah kereta akan diadakan jika anda terjebak dalam lalu lintas dalam perjalanan ke stesen pikap? Adakah terdapat bayaran untuk pemandu tambahan dan mesti nama mereka disenaraikan dalam kontrak? Adakah anak perempuan berusia 20 tahun anda sudah cukup untuk memandu kereta sewa?

Sekiranya berkaitan, tanyakan tentang apa-apa sekatan ke atas perjalanan di seluruh sempadan negeri atau negara. Untuk perlindungan anda sendiri sekiranya berlaku kerosakan, pastikan syarikat mempunyai pejabat di semua negeri atau negara pada jadual perjalanan anda. Untuk penyewaan kereta sehala, tanyakan mengenai caj drop-off. Mereka boleh menjadi  terlalu tinggi. Sentiasa dapatkan nombor pengesahan. Untuk penyewaan lapangan terbang, pastikan untuk memberikan wakil perkhidmatan pelanggan nombor penerbangan anda dan waktu ketibaan yang dijadualkan. Ini biasanya akan melindungi tempahan anda jika penerbangan ditangguhkan.

Kos Sebenar Sewa Kereta

Pembeli berhati-hati: Kadar yang anda lihat diiklankan dalam cetakan besar mungkin menjadi sangat melambung dengan cukai negeri dan tempatan, surcaj lapangan terbang, bayaran pemandu tambahan, insurans, bil petrol dan caj drop-off yang anda bayar membayar lebih dari dua kali ganda apa yang anda harapkan. Juga, kadar yang diiklankan hanya sah semasa musim di luar atau untuk saiz kereta yang anda akan mendapati tidak sesuai.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, enjin tempahan utama menjadi lebih telus mengenai kadar sewa kereta, dan kini mereka biasanya menunjukkan jumlah keseluruhan sewa anda, termasuk cukai dan yuran yang dianggarkan, pada awal proses tempahan. Seperti syarikat-syarikat penerbangan, syarikat sewa kereta utama telah menerima pakai pengurusan hasil.” Ini bermakna bahawa komputer mereka dapat dengan cepat menyesuaikan semula harga mengikut perubahan bekalan kereta yang tersedia, dan oleh itu kadar sewa yang anda sebut adalah sah hanya pada ketika itu. Kecuali anda menempah dengan serta-merta, kadarnya mungkin berubah.

Pada Waktu Pengambilan

Jika memandu pertama anda dari lapangan terbang ke hotel untuk malam, mengapa tidak mengambil van ulang-alik ke hotel itu? Melakukannya boleh menjimatkan harga sewa sehari. Walaupun anda perlu memandu pada hari yang sama perjalanan darat anda, anda mungkin tidak perlu mendapatkan kereta di lapangan terbang. Dengan memilihnya di pusat bandar, anda sering boleh mengelakkan surcaj lapangan terbang yang besar.

Sekiranya anda mempunyai insurans auto peribadi atau mengenakan bayaran sewa kepada kad kredit utama, anda mungkin akan dilindungi sekurang-kurangnya untuk kerosakan perlanggaran – jadi anda tidak perlu membeli perlanggaran syarikat sewa kereta atau penepian kerugian kerugian (CDW atau LDW). Sebagai contoh, kereta sewa jitra ada menyediakan CDW. Jika ragu-ragu, tanya ejen insurans anda atau pengeluar kad kredit. Sebelum anda memandu dari stesen pikap, periksa kereta dengan teliti untuk kerosakan badan. Pastikan lampu dan isyarat putaran berfungsi dengan baik, dan periksa odometer jarak jauh.

Laporkan sebarang kecacatan sekaligus.

Berasaskan diri dengan cara kerja kereta sebelum anda meninggalkan tempat itu. Periksa bahagian mana tangki gas anda, dan ketahui cara menggunakan lampu depan, wiper kaca dan isyarat bertukar. Ia mungkin kelihatan jelas, tetapi anda juga ingin menghafal pembuatan, model dan warna kereta anda – dengan cara itu anda tidak akan kehilangannya kali pertama anda meletak kereta di kawasan yang ramai!

Kembali Kereta Anda

Berhati-hati dengan pelan petrol prabayar. Sentiasa mengisi tangki anda sebelum mengembalikan kenderaan supaya anda hanya membayar jumlah gas yang sebenarnya anda gunakan. Cobalah untuk mengelakkan stesen minyak betul-betul berhampiran lapangan terbang di mana anda menjatuhkan kereta anda – harga cenderung tertinggi di sana. Sebaliknya, isikan beberapa batu jauhnya. Lebih baik lagi: Semak GasBuddy.com sebelum perjalanan anda untuk mengetahui di mana stesen minyak paling murah berada di kawasan anda.

Ia mungkin kelihatan tidak masuk akal, tetapi mengembalikan kereta anda lebih awal sebenarnya boleh menjejaskan anda. Anda mungkin perlu membayar yuran pulang awal, tetapi lebih buruk lagi, struktur kadar anda mungkin berubah, menjadikan anda bertanggungjawab untuk perbezaannya. (Jika anda membayar kadar mingguan tetapi mengembalikan kereta selepas hanya enam hari, anda boleh membayar kadar harian yang lebih mahal.)

Sudah tentu, kembali kereta terlambat boleh dikenakan biaya juga – banyak syarikat sewa kereta hanya memberi anda masa tenggang 30 minit sebelum mula menyusun bayaran lewat.

Sebelum meninggalkan kenderaan, pastikan anda tidak meninggalkan apa-apa barang peribadi. Jangan lupa untuk memeriksa batang! Artikel yang paling sering hilang termasuk telefon bimbit, cermin mata hitam dan payung.

Pastikan petugas daftar masuk memeriksa kereta tubuh di hadapan anda dan anda bersetuju tentang sebarang kerosakan. Periksa perjanjian sewaan anda dengan teliti untuk semua caj dan pastikan ejen kredit sebarang deposit ke akaun anda semasa anda menunggu.