Bank Artikel

Sambal Ikan Bilis

Sudah tentu nasi lemak atau beras harum kelapa adalah harta negara kita. Saya percaya kebanyakan orang akan bersetuju dengan perkara ini. Setiap isi rumah mempunyai beberapa trik di lengan baju mereka untuk membuat sepinggan nasi lemak. Hari ini saya tidak akan membicarakan nasi tetapi iringan sederhana – sambal. Sebenarnya, ia seiring dengan nasi dan saling melengkapi antara satu sama lain. Tanpa sambal, nasi lemak hanya hambar. Kebanyakan orang suka mengambil sambal ini seperti biasa tetapi saya suka dengan ikan bilis goreng. Ini benar-benar meningkatkan rasa dengan menambahkan tekstur dan rasa pada hidangan ini. Saya telah menghantar resipi sambal tumis saya yang boleh diambil sebagai sambal untuk nasi lemak. Apa yang saya lakukan di sini hanyalah menambahkan dua elemen lain ke dalam hidangan untuk menaikkan sambal yang sudah mengagumkan ini ke tahap yang lain. Bawang akan menambahkan aroma dan rasa manis pada hidangan sementara ikan bilis membawa kepingan yang sangat diperlukan. Apa lagi yang boleh saya katakan, saya sambal junkie!

Chilli / Sambal Ikan Bilis

Bahan-bahannya:

1/2 bahagian sambal tumis (260 g)

50 g bawang, dihiris

75 g ikan bilis, goreng hingga garing.

3 sudu besar air

Arahan Memasak:

1. Sediakan sambal tumis. Potong cili kering menjadi kepingan kecil dan rendam dalam air panas selama 10 minit. Potong bawang putih, bawang merah dan bawang menjadi potongan kecil. Bakar atau bakar belacan hingga pekat. Angkat cili kering dari air panas dan campurkan bersama bawang putih, bawang merah, potongan bawang dan belacan. Kisar bahan menjadi pes.

2. Masukkan pes ke dalam kuali dan kacau dalam api yang tinggi selama 10 minit sehingga kelembapan menguap (dengan mengurangkan kelembapan, anda dapat mengurangkan masa memasak anda dan percikan minyak kemudian). Kemudian masukkan minyak dan terus kacau selama 5 minit. Kecilkan api dan perlahan-lahan tumis pes selama 10-20 minit (bergantung pada kuantiti) sehingga pasta menjadi lebih gelap dan minyak mula terpisah dari pes. Pada masa ini sambal anda semestinya harum surgawi itu. Sekiranya tidak, goreng lebih lama.

3. Masukkan perasa. Warna sambal harus berubah menjadi lebih gelap. Apabila perasa digabungkan dengan baik. Masukkan 3 sudu besar air ke sambal untuk menipiskan pes sedikit. Sekiranya masih terlalu tebal, tambahkan lebih banyak air. Masukkan bawang yang dihiris dan masak sehingga bawang menjadi lemas. Akhir sekali, masukkan ikan bilis. Oleh kerana saya suka ikan bilis saya garing, saya cukup mengacau agar ikan bilis dilapisi dengan baik sebelum dikeluarkan dari api. Sekiranya anda suka sambal mempunyai lebih banyak rasa ikan bilis itu, anda mungkin mahu memasak lebih lama. Angkat dan hidangkan.

Menurut admin Kereta Sewa Shah Alam bagi penggemar ikan bilis segar yang mencari ikan bilis gred A segar pada harga borong, sila hubung DNZ Trading