Kereta Sewa Di Alor Setar

Pengusaha Kereta Sewa Di Alor Setar Kedah

Negeri Kedah merupakan negeri Jelapang Padi negara Malaysia dan mempunyai banyak tempat menarik yang wajib dilawati sekiranya anda berkunjung ke sana. Bagi yang ingin bercadang untuk melawati negeri jelapang padi itu, bolehlah anda merangka perjalanan anda ketika berada di sana. Bagi mereka yang ingin menggunakan perkhidmatan kereta sewa di alor setar, bolehlah lawati website rasmi https://www.keretasewaalorsetar.iklanbiz.com dan hubungi nombor yang tertera. Antara yang tempat-tempat menarik sekitar Kedah ialah:

Koleksi Seni Tempatan Yang Paling Luas Di Kedah

Bekas Mahkamah Tinggi di bahagian selatan Dataran Alor Setar menempatkan Galeri Seni Negeri Kedah. Pengrajin kelahiran Kedah tempatan menyumbang kepada kebanyakan pameran yang termasuk kraftangan, lukisan dan pemasangan. Orang lain menggunakan gambar hitam dan putih untuk menceritakan kisah di Kedah luar bandar. Struktur itu sendiri adalah bangunan kerajaan tertua di Alor Setar. Luangkan masa untuk menghargai luaran Neo-klasik sebelum bersiar-siar melalui pelbagai galeri. Pelawat menghabiskan masa antara 30 minit hingga satu jam di dalam Galeri Seni Negeri Kedah. Kebanyakan menghargai ketegangan daripada haba yang menyesakkan di dalam bilik-bilik berhawa dingin mereka.

Istana Bekas Sultan

Istana Kuning, atau Istana Kuning dalam Bahasa, pernah menjadi rumah rasmi Sultan Kedah hampir satu abad lalu. Sultan Muhiyuddin Mansur Syah menugaskan istananya pada masa yang sama sebagai Masjid Zahir dan Dewan Diraja. Taman-taman yang dikelilingi mengelilingi kediaman besar. Warna kuning dan putih mencipta muka depan yang bersemangat di bekas rumah diraja yang bertingkat dua ini. Pelancong tidak boleh masuk. Gambar foto dari pintu gerbang berhampiran Menara Alor Setar.

Menara Alor Setar

Hampir setiap imej ibu kota Kedah termasuk Masjid Zahir atau Menara Alor Setar. Melihat hampir seperti angkasa gergasi dari filem sci-fi tahun 1950, ia menguasai latar langit. Menara telekomunikasi berada pada 165.5 meter (543 kaki) dan bertindak sebagai pusat kota. Platform tontonan menyediakan pemandangan panorama Alor Setar dan sawah padi sekitarnya. Atau pergi ke restoran berputar di atas bumbung untuk malam romantis di salah satu tempat paling eksklusif di bandar ini. Oleh kerana ukurannya, mendapat gambaran Menara Alor Setar adalah satu cabaran. Pelancong Crazy mengesyorkan berdiri di Lebuhraya Darul Aman berhampiran Masjid Zahir untuk menangkap skala monumentalnya.

Temui Sejarah Dua Milenium Kedah

Kedah mempunyai sejarah yang kaya merangkumi hampir dua ribu tahun menjadikannya antara negeri tertua Malaysia. Tamadun-tamadun Buddha-Buddha awal berkembang pesat di Lembah Bujang yang berhampiran selama sembilan abad. Kedah mengamalkan Islam dan melantik Sultan yang garis keturunannya memerintah selama lima ratus tahun yang lalu. Tambah mantera singkat di bawah penjajah British, dan Kedah mempunyai cerita menarik bagi mereka yang bersedia mendengar. Muzium Negeri Kedah membentangkan cerita ini dalam sepuluh galeri. Ketahui apa yang ingin menjadi Sultan dan menatap kesusasteraan Melayu awal. Ratusan peninggalan dan artifak kuno mengisi paparan juga.

Berdiri Di Tempat Sultan Mendirikan Alor Setar

Sultan Kedah mendirikan Alor Setar berhampiran sungai pada awal abad ke-18. Plak kecil menandakan lokasi yang tepat berhampiran Dataran Alor Setar. Puluhan pokok Setar berbaris aliran kecil, yang dipanggil Alor dalam Bahasa. Keindahan itu menarik perhatian Sultan ketika itu. Selepas jatuh cinta dengan rantau ini, dia tidak lama lagi berpindah. Kepala selatan dari Dataran Alor Setar di sepanjang Lebuhraya Darul Aman. Plak yang menandakan tempat kelahiran terletak pada jambatan yang merangkumi aliran kecil.

Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohammad

Malaysia menyiarkan berita utama pada tahun 2018 apabila mereka memilih Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri.Pada usia 93 tahun, dia menjadi pemimpin tertua di dunia. Dr Mahathir juga memerintah Malaysia antara tahun 1981 dan 2003 selama 22 tahun.Tetapi ahli politik yang berjaya dan wira kebangsaan moden mengesan akarnya yang sederhana kepada Alor Setar. Rumah keluarga pemimpin di sebelah selatan Sungai Kedah adalah kuil untuk peminat setia.Gambar foto tempat kelahirannya. Sebuah muzium yang didedikasikan untuk hidup dan zaman kanak-kanaknya adalah di dalamnya.

Rumah Keluarga Perdana Menteri Malaysia Pertama

Tunku Abdul Rahman adalah perdana menteri pertama Malaysia yang merdeka pada tahun 1957. Sebelum ini, Malaysia telah berada di bawah penjajahan Portugis, Belanda dan British sejak tahun 1511. Kebanyakan bandar raya mempunyai jalan yang dinamakan sempena penghormatannya serta Taman Laut Tunku Abdul Rahman yang terkenal di dunia. Seperti Dr Mahathir, perdana menteri pertama juga berasal dari Alor Setar. Rumah zaman kanak-kanak adalah berjalan kaki singkat ke barat dari Dataran Alor Setar. Rumah Merdeka, tepatnya diterjemahkan ke Rumah Kemerdekaan, adalah mercu tanda bandar dan muzium percuma. Banglo dua tingkat adalah kediaman tipikal British Malaya. Muzium ini meliputi sejarah Kedah dan mempamerkan harta benda Abdul Rahman.

Bagi mereka yang sudah merangka perjalanan percutian ke negeri kedah dan ingin menggunakan servis pengusaha kereta sewa di alor setar sebagai pengangkutan rasmi, boleh hubungi DNZ Car Rental di talian 012-5335593