Bank Artikel

Minuman Kesihatan Untuk Wanita

Shake dan minuman pemakanan tambahan boleh membantu orang yang berjuang dengan hilang selera makan, mengalami kesukaran mengunyah, menghadapi kesukaran menyiapkan makanan seimbang, atau memulihkan daripada pembedahan atau penyakit. Tetapi goncang pemakanan ini bukan peluru ajaib untuk pemakanan. “Bahaya adalah bahawa orang melihat banyak mineral dan vitamin dan berfikir lebih baik,” kata Dr geriatrician, Suzanne Salamon, seorang pengajar di Sekolah Perubatan Harvard. “Jika anda menggunakan minuman sebagai pengganti makanan yang mungkin baik-baik saja, makanlah makanan yang lengkap dan kemudian minum suplemen, kecuali matlamatnya adalah untuk menaikkan berat badan atau menghentikan penurunan berat badan.

Minuman Pemakanan

Minuman pemakanan tambahan menyediakan keseimbangan protein, karbohidrat, dan lemak yang sihat. Terdapat beratus-ratus jenis yang termasuk dalam dua kategori umum.

Shake, seperti Boost atau Ensure, bertujuan untuk penggunaan lisan. Anda boleh menemui mereka di rak kedai runcit. Ini dirumuskan untuk membantu anda memenuhi matlamat pemakanan umum seperti peningkatan kalori dan protein. Sesetengah shake nutrisi direka untuk bersesuaian dengan keadaan kesihatan seperti diabetes (Glucerna). Shake pemakanan biasanya diperkaya dengan vitamin dan dicampur dengan gula untuk meningkatkan rasa.

Formula direka untuk keadaan penyakit yang lebih spesifik seperti kanser, penyakit pulmonari obstruktif kronik, dan penyakit buah pinggang peringkat seterusnya. Minuman ini (Jevity, Osmolite) boleh dimakan secara lisan tetapi tidak direka untuk rasa yang baik, dan sering digunakan dalam tiub makan. Doktor anda perlu mengawasi penggunaannya.

Anda tidak memerlukan seorang doktor yang baik untuk mencuba goncang pemakanan, tetapi adalah idea yang baik untuk bertanya kepada doktor anda jika ada bahan-bahan yang akan mengganggu ubat-ubatan anda. Sebagai contoh, beberapa minuman mengandungi vitamin K, dan perubahan mendadak dalam pengambilan vitamin K boleh mengganggu kesan warfarin nipis (Coumadin).

Risiko Makanan Pemakanan

Gula pemakanan tambahan mengandungi lebih daripada sekadar ramuan yang sihat. “Anda mungkin mendapat lebih banyak gula daripada bahan-bahan lain,” kata Stacey Nelson, ahli diet dari Harvard yang bersekutu dengan Massachusetts General Hospital. “Tetapi jika anda tidak boleh makan dan itulah satu-satunya makanan yang enak, lebih baik untuk mendapatkan kalori.” Dr. Salamon bersetuju. “Dalam kes itu, menggantikan satu kali makan sehari dengan minuman tidak akan menyakiti.” Kedua-dua pakar memberi amaran bahawa orang yang masih boleh makan mungkin mengambil risiko terlalu banyak kalori dengan memakan minuman pemakanan. Itu boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan senarai komplikasi yang berkaitan dengan obesiti, seperti tekanan darah tinggi dan diabetes.

Begitu juga mengenai pemakanan dalam kaleng tidak sama dengan pemakanan dari makanan. “Walaupun mereka diperkuat, mereka masih tidak akan mengandungi semua nutrien yang akan menjadi sumber makanan keseluruhan,” kata Nelson. Dr Salamon menyoal jenis vitamin dan suplemen makanan dalam minuman. Sebagai contoh, ada yang termasuk selenium. “Ia tidak membuktikan bahawa kita memerlukan selenium,” katanya.

Pilihan Alternatif Untuk Minuman Pemakanan

Pilihan yang berpotensi lebih sihat adalah goncangan atau buah smoothie yang berasaskan makanan dan dijumpai di bahagian yang disejukkan di kedai runcit. “Ini cenderung mempunyai minimum gula tambahan dan kurang diproses, dan mereka tidak seharusnya mengandungi jumlah vitamin dan mineral, herba, atau bahan tambahan lain yang tidak perlu,” kata Nelson. Beliau mencadangkan mencuba produk seperti Odwalla Super Protein, Zon Protein Juice Naked, dan Bolthouse Farms Protein Plus. Bagaimanapun, ini cenderung kos lebih daripada shake yang stabil.

Apa yang Perlu Diperhatikan Dalam Minuman Pemakanan

Tidak kira apa minuman yang anda pilih, lihat ramuan. Sebaiknya bahan-bahan pertama perlu buah atau bentuk protein (seperti susu). Jika gula adalah ramuan pertama atau kedua, mungkin ada pilihan yang lebih sihat. Sama pentingnya ialah kalori. Jika anda menggantikan makanan, cari kira-kira 400 kalori setiap hidangan. Pakar-pakar kami menasihatkan supaya tidak menggunakan minuman sebagai makanan ringan, tetapi Nelson berkata jika anda mesti, maka jangan melebihi 200 kalori.

Bagi wanita-wanita yang sudah kahwin diluar sana yang inginkan bentuk badan yang ideal dan menarik, bolehlah dapatkan minuman kesihatan Jus Primadona daripada stokis/pengedar yang sah. Dengan produk tersebut, para isteri boleh mendapatkan punggung yang lentik serta dapat mengembalikan keanjalan payudara seperti anak dara.