Uncategorized

Laluan Masuk Dan Jalan Sekitar Shah Alam

Bandar mesra pelajar yang mudah diakses, Shah Alam ialah tempat yang bagus untuk bersiar-siar. Kampus MSU Cawangan HQ Shah Alam yang menakjubkan hanya 40-50 minit dari Kuala Lumpur dan 10 minit dari pusat bandar utama di Shah Alam. Jika anda dari KLIA atau KLIA2, perjalanan ke MSU mengambil masa lebih kurang 40-45 minit. Universiti yang semakin popular dan menawarkan pelbagai bidang pengkhususan. Para pelajar bebas membuat pilihan bidang masing-masing yang ingin diceburi.

Bandar ini mempunyai sistem pengangkutan awam yang sangat baik; boleh diakses melalui perkhidmatan bas percuma dan kerap dikendalikan oleh bas kuning ‘Smart Selangor’.  Ia juga turut boleh diakses dengan menggunakan pengangkutan sendiri, kereta sewa mahupun teksi. Bandar ini juga dihubungkan dengan baik oleh lebuh raya utama seperti Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE), Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE), dan Lebuhraya Utara-Selatan (Plus).

Memandu Di Malaysia – Kelayakan Memandu

Jika anda bercadang untuk memandu di Shah Alam mahupun di Malaysia, anda dikehendaki memiliki lesen memandu yang sah dari negara asal anda. Sesetengah lesen memandu asing diterima untuk penggunaan sehingga 3 bulan. Selepas itu, anda perlu mempunyai permit memandu antarabangsa dari negara asal anda yang akan sah sehingga setahun. Selepas tamat tempoh permit memandu antarabangsa anda, anda perlu mendapatkan lesen memandu Malaysia untuk memandu di jalan raya Malaysia.

Sila ambil perhatian bahawa hanya pelajar PhD yang mendapat manfaat untuk menukar lesen memandu rumah mereka kepada lesen memandu Malaysia. Lihat sini untuk maklumat lanjut.

Waktu Sibuk Jalan Sekitar Shah Alam

Jangkakan kelewatan lalu lintas berlaku sekitar 8-9 pagi dan 5.30-6.30 petang. Bagi mengelakkan waktu puncak dimana pengangkutan awam tidak boleh akses, para pengguna jalan boleh menggunakan alternatif, berkenderaan sendiri mahupun kenderaan sewa. Bagi mereka yang ingin mendapatkan kereta sewa pada harga berpatutan, sila klik website Kereta Sewa Shah Alam bagi mendapatkan info dan harga kereta sewa terkini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *