Khasiat Sacha Inchi Oil

Mungkin anda pernah mendengar tentang sacha inchi superfood yang terkenal baru-baru ini. Walaupun popularitinya yang baru ditemui, ia telah digunakan di seluruh dunia selama beratus-ratus tahun. Ia mempunyai profil nutrien yang mengagumkan, mempunyai banyak khasiat sacha inchi oil & potensi manfaat kesihatan, dan serba boleh, lazat dan mudah untuk dinikmati dalam pelbagai resipi. Semua sifat ini menjadikannya tambahan yang bagus untuk diet yang lengkap. Artikel berikutnya akan melihat dengan lebih dekat lagi tentang khasiat sacha inchi oil, termasuk apa itu, bagaimana ia boleh mempengaruhi tahap kesihatan anda, dan cara menambahkannya ke dalam diet anda.

Bagi mereka yang nak order Sacha Inchi Oil ORIGINAL, boleh klik link di bawah ini.

Antara khasiat utama Sacha Inchi Oil ialah ianya mengandungi Vitamin A & E, iaitu merupakan sumber antioksidan yang amat bagus. Sacha Inchi Oil dapat membantu dalam semua jenis masalah kesihatan yang timbul akibat daripada diet yang tak seimbang pada waktu ketika ini. Oleh disebabkan tubuh manusia tidak boleh menghasilkan / mensintesis asid lemak yang penting dengan sendirinya, Sacha Incha Oil adalah makanan tambahan terbaik bagi membantu penyerapan asid lemak di dalam tubuh manusia.

Khasiat penting yang terdapat di dalam Sacha Inchi Oil yang diperlukan oleh tubuh badan manusia, ianya mampu membantu tubuh badan kita dengan mencegah pelbagai jenis penyakit-penyakit kronik yang berbahaya. Buah sacha inchi oil ini juga boleh dimakan begitu sahaja tanpa perlu direbus. Ia mengandungi minyak yang berkhasiat iaitu Omega 3 Fatty Acids, Alpha Linoleic Acids (ALA) dan Essential Amino Acids. Justeru, ia dapat membantu merawat dan mencegah masalah-masalah utama yang dihadapi oleh setiap tubuh badan.

1. Khasiat Sacha Inchi Oil – Pemakanan

Biji sacha inchi kaya dengan protein, serat, dan lemak yang menyihatkan jantung. Satu hidangan 0.4 auns (10 gram) biji sacha inchi mengandungi:

  • Kalori: 70
  • Protein: 3 gram
  • Lemak: 5 gram
  • Karbohidrat: 1 gram
  • Serat: 1 gram

Biji-bijian sacha inchi mengandungi lemak tak tepu yang tinggi, yang mungkin dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah apabila digunakan sebagai pengganti lemak tepu atau karbohidrat dalam diet anda. Mereka juga mengandungi mikronutrien penting lain, seperti fosforus, kalium, magnesium, kalsium, dan zink. Lebih-lebih lagi, ia mengandungi antioksidan dan sebatian fenolik yang boleh mengurangkan keradangan dalam badan anda dan melindungi daripada penyakit kronik

Sebagai kesimpulannya, biji sacha inchi kaya dengan protein, serat, dan lemak yang menyihatkan jantung. Mereka juga mengandungi beberapa mikronutrien dan antioksidan penting.

2. Khasiat Sacha Inchi Oil – Boleh Meningkatkan Tahap Kolesterol

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa sacha inchi boleh menyokong tahap kolesterol yang sihat. Satu kajian kecil terhadap 30 orang mendapati bahawa peserta yang mengambil 10–15 mL minyak biji sacha inchi setiap hari selama 4 bulan telah meningkatkan tekanan darah, jumlah kolesterol, kolesterol LDL (buruk) dan HDL (baik) paras kolesterol berbanding dengan kumpulan kawalan. yang menerima minyak bunga matahari.

Dalam satu lagi kajian kecil terhadap 42 orang dewasa, pengambilan minyak sacha inchi dengan makanan berlemak tinggi menghalang peningkatan paras kolesterol dan keradangan, tetapi hasilnya juga bergantung pada status metabolik individu. Sacha inchi juga merupakan sumber asid lemak tak tepu yang hebat, sejenis lemak yang boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol dan menyokong kesihatan jantung.

3. Khasiat Sacha Inchi Oil – Menyokong Kesihatan Usus

Walaupun kajian pada manusia adalah terhad, beberapa kajian haiwan mencadangkan bahawa sacha inchi boleh meningkatkan kesihatan pencernaan. Sebagai contoh, satu kajian mendapati bahawa pemberian minyak sacha inchi kepada tikus dengan diet tinggi lemak membantu mengimbangi bakteria berfaedah dalam usus (9 Sumber Dipercayai).

Satu lagi kajian yang sama mendapati bahawa ekstrak dari kulit benih meningkatkan kesihatan mikrobiom usus dalam tikus. Bijinya juga mengandungi jumlah serat yang baik dalam setiap hidangan. Serat ialah sebatian tumbuhan berfaedah yang boleh meningkatkan keteraturan dengan mengumpul najis anda. Ini boleh membantu melindungi daripada keadaan seperti buasir dan diverticulitis, keadaan yang dicirikan oleh jangkitan atau keradangan dalam usus.

4. Khasiat Sacha Inchi Oil – Ejen Menurunkan Berat Badan

Satu hidangan 0.4-auns (10 gram) biji sacha inchi membekalkan 70 kalori bersama-sama dengan jumlah protein dan serat yang baik. Ini menjadikan mereka tambahan yang sangat baik untuk diet penurunan berat badan yang lengkap. Protein, khususnya, boleh mengurangkan keinginan makanan dan menyokong kawalan selera makan untuk meningkatkan penurunan berat badan.

Begitu juga, serat boleh meningkatkan rasa kenyang untuk membantu mengurangkan pengambilan makanan anda secara keseluruhan, yang boleh menyumbang kepada penurunan berat badan dan kehilangan lemak. Akhir sekali, sacha inchi kaya dengan lemak yang menyihatkan jantung, yang boleh melambatkan pengosongan perut anda dan menggalakkan rasa kenyang.

Kesimpulannya, menurut pengarang artikel & blog Kereta Sewa Shah Alam 2021/2022, sesetengah kajian mencadangkan bahawa sacha inchi boleh meningkatkan tahap kolesterol, meningkatkan kesihatan usus, dan meningkatkan penurunan berat badan. Namun, lebih banyak kajian pada manusia diperlukan untuk mengesahkan khasiat & manfaat yang menjanjikan ini.

Sacha Inchi Oil – Kesan Sampingan Yang Berpotensi

Apabila dinikmati secara sederhana, sacha inchi dikaitkan dengan sedikit kesan sampingan dan boleh menjadi tambahan yang sihat kepada diet seimbang untuk kebanyakan orang. Dalam satu kajian, kesan sampingan yang paling biasa dikaitkan dengan pengambilan minyak sacha inchi adalah loya, walaupun ini berkurangan dari semasa ke semasa dengan penggunaan berterusan.

Walaupun jarang, tindak balas alahan terhadap tumbuhan juga telah dilaporkan. Jika anda mengalami sebarang kesan negatif selepas mengambilnya, sebaiknya hentikan penggunaan dan berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan jika gejala anda berterusan. Perlu juga diperhatikan bahawa biji sacha inchi mentah mengandungi antinutrien dan alkaloid. Antinutrien ialah sebatian yang boleh menghalang penyerapan mikronutrien dalam badan anda, dan alkaloid boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Alkaloid malah boleh membawa maut jika dimakan dalam jumlah yang banyak.

Syukurlah, penyelidikan menunjukkan bahawa pemanggangan dalam ketuhar dengan ketara mengurangkan kandungan alkaloid dan antinutrien sambil meningkatkan aktiviti antioksidan. Oleh itu, adalah penting untuk memanggangnya sebelum memakannya. Kesimpulannya, Sacha inchi Oil umumnya selamat, walaupun ia boleh menyebabkan loya pada sesetengah orang dan boleh menyebabkan reaksi alahan dalam kes yang jarang berlaku. Biji mentah mengandungi antinutrien dan alkaloid yang berpotensi berbahaya, tetapi ini dikurangkan dengan pemanggangan ketuhar.

Sacha Inchi Oil – Cara Pengambilan

  1. Sacha inchi boleh didapati dalam beberapa bentuk. Biji, khususnya, sering dipanggang atau dikisar menjadi serbuk.
  • Biji yang dipanggang mempunyai rasa yang lembut dan pedas dan boleh dinikmati sebagai snek ringkas semasa dalam perjalanan. Anda juga boleh menukarnya dengan kacang lain dalam diet anda dan menambahnya pada salad, campuran jejak atau granola.
  • Sementara itu, benih yang dikisar terdapat dalam serbuk protein berasaskan tumbuhan, bagus untuk digunakan dalam smoothie, makanan bakar atau gigitan tenaga.
  • Daun tumbuhan boleh dikeringkan dan direndam dalam air selama beberapa minit untuk membuat teh herba berperisa.
  • Akhir sekali, anda boleh sapukan minyak pada kulit anda atau siramkannya ke atas salad, smoothie atau sayur-sayuran tumis untuk meningkatkan rasa dan manfaat kesihatan.

Incoming Search Keywords

sacha inchi oil kebaikan, sacha inchi oil khasiat, khasiat teh sacha inchi, khasiat zemvelo sacha inchi oil, khasiat sacha oil, khasiat-khasiat sacha inchi oil, khasiat utama sacha inchi oil, antara khasiat sacha inchi oil, khasiat produk sacha inchi oil, khasiat produk premium sacha inchi oil, khasiat produk ori sacha inchi oil, khasiat produk sacha inchi oil ori, khasiat produk sacha inchi oil hq, khasiat produk sacha inchi oil hq, khasiat produk sacha inchi oil 2021, khasiat produk sacha inchi oil 2022