Bank Artikel

Kesihatan Wanita Bermula Dari Dalam Badan

Apabila datang untuk melihat dan merasa baik, apa yang anda masukkan ke dalam badan anda sama pentingnya dengan apa yang anda letakkan di atasnya. Mengambil vitamin, mineral dan nutrien yang betul dalam kombinasi dengan diet dan senaman yang sihat bukan sahaja membuatkan anda berasa lebih baik dan melindungi tubuh anda, tetapi ia juga boleh memberi kesan kepada cahaya luar anda.

Pengenalan

Menjaga kulit anda sihat memerlukan kedua-dua melindungi dari kekuatan luar dan memperkuatnya dari dalam badan anda. Pertama dan terpenting, jaga cahaya kulit anda dengan melindungi dari kerosakan matahari. Sapukan pelindung matahari yang spektrum luas dengan SPF 15 atau lebih tinggi sekurang-kurangnya 15 minit sebelum pendedahan matahari dan pakai pakaian pelindung jika anda keluar. Diet anda juga memberi kesan langsung kepada sel-sel kulit anda. Anda tidak mahu menurunkan unsur seperti vitamin A, yang menggalakkan penampilan kulit dan tekstur yang sihat, atau biotin, yang membantu menyokong rambut, kulit dan kuku. Cuba suplemen yang khusus menyasar rambut, kulit dan kuku untuk menyediakan nutrien ini dan lain-lain.

Penggunaan Bakteria Yang Baik

Bakteria yang baik, yang dipanggil probiotik, diperlukan untuk membantu fungsi badan anda pada produktiviti puncak dan kebanyakannya dikenali sebagai peranan mereka dalam kesihatan pencernaan. Anda boleh mencari probiotik secara semulajadi dalam makanan yang difermentasi seperti yogurt, tetapi jika anda tidak mendapat cukup dari sumber makanan, cuba menambah dengan probiotik yang dibuat khusus untuk wanita. Beberapa formula mengandungi ekstrak cranberry, yang boleh memberi manfaat tambahan untuk kesihatan saluran kencing.

Struktur Tubuh Wanita

Tubuh wanita secara semulajadi membentuk sel tulang baru yang cukup untuk menggantikan tulang yang kerap dipecahkan oleh badan sehingga kira-kira umur 30 tahun. Walau bagaimanapun, selepas pertengahan umur tiga puluhan, tulang anda perlahan-lahan mulai berkurangan. Kebimbangan bersama dan tulang cenderung lebih tinggi di kalangan wanita berbanding lelaki dalam setiap kumpulan umur dan meningkat dengan usia. Itu menjadikan penting bagi wanita untuk memenuhi keperluan kalsium dan vitamin harian mereka untuk menyokong kesihatan tulang. Menambahkan suplemen seperti multivitamin yang mengandungi kedua-dua vitamin D dan kalsium untuk diet yang sihat dan seimbang adalah cara terbaik untuk membantu memastikan tulang anda kuat.

Penggunaan Omega

Minyak ikan boleh menjadi sekutu dalam kesihatan kognitif, jantung, sendi dan kulit. Ia adalah asid lemak omega-3 EPA dan DHA dalam minyak ikan yang memberikan semua manfaat ini, tetapi mereka adalah dua unsur yang badan kita tidak menghasilkan secara semula jadi. Makan ikan yang tinggi dalam lemak sihat seperti salmon, empat hingga enam kali seminggu untuk mendapatkan jumlah yang disyorkan. Tambahan minyak ikan GNC adalah kenderaan lain untuk mendapatkan omegas ini dan bebas daripada merkuri dan toksin yang berlebihan yang kadang-kadang dijumpai dalam ikan.

Protein Menyediakan Badan Anda

Protein adalah go-to untuk menyokong otot. Mengekalkan otot tanpa lemak adalah penting untuk wanita dari semua peringkat usia dan aktiviti. Jumlah protein yang anda perlukan adalah individu, tetapi sasaran umum untuk orang yang sihat ialah 30 gram protein pada setiap hidangan. Makan protein sepanjang hari untuk memberi badan anda aliran bahan api yang mantap – jangan hanya berlebihan semasa makan malam. Anda juga boleh merebut gusi protein yang mudah diminum pada waktu pagi atau semasa makan tengah hari jika sukar untuk anda mendapatkan semua protein dalam jangka masa yang ketat semasa hari yang sibuk.

Minuman Kesihatan

Bagi mereka diluar sana yang tiada masa untuk melakukan aktiviti riadah mahupun bersenam, pengambilan minuman kesihatan amat praktikal untuk diamalkan bagi membolehkan badan kita menerima zat & nutrient bagi kesihatan badan. Seperti contoh, pengambilan minuman susu berperisa pisang seperti Neelofa Banana Milk dapat menyegarkan tubuh badan disamping dapat membekalkan tenaga seharian.