Bank Artikel

Kelebihan Peria Dan Ekstraknya

Peria – juga dikenali sebagai Melon Pahit atau Momordica Charantia – adalah pokok anggur tropis yang tergolong dalam keluarga labu dan berkait rapat dengan zucchini, labu dan timun. Peria ditanam di seluruh dunia kerana buahnya yang boleh dimakan, dan peria juga selaludigunakan di dalam menu masakan bagi kebanyakkan orang di Asia. Peria Cina biasanya panjang, hijau pucat, dan ditutup dengan benjolan seperti ketuat. Sebaliknya, peria India lebih sempit dan mempunyai ujung runcing dengan paku kasar dan bergerigi di bahagian kulit.

Sebagai tambahan kepada rasa yang tajam dan penampilannya yang berbeza, buah peria telah dikaitkan dengan beberapa faedah kesihatan yang mengagumkan. Berikut adalah 4 kebaikan buah peria dan ekstraknya.

1. Mempunyai Beberapa Nutrien Penting

Buah peria adalah sumber beberapa nutrien utama. Satu cawan (94 gram) buah peria mentah menyediakan:

Kalori: 20

Karbohidrat: 4 gram

Serat: 2 gram

Vitamin C: 93% daripada Pengambilan Harian Rujukan (RDI)

Vitamin A: 44% daripada RDI

Folat: 17% daripada RDI

Kalium: 8% daripada RDI

Zink: 5% daripada RDI

Besi: 4% daripada RDI

Buah peria sangat kaya dengan vitamin C, mikronutrien penting yang terlibat dalam pencegahan penyakit, pembentukan tulang, dan penyembuhan luka. Peria juga tinggi vitamin A, vitamin larut lemak yang meningkatkan kesihatan kulit dan penglihatan yang tepat. Ini menyediakan folat, yang sangat penting untuk pertumbuhan dan pengembangan, serta jumlah kalium, zink, dan zat besi yang lebih kecil. Peria juga adalah sumber baik katekin, asid gallic, epicatechin, dan asid klorogenik, sebatian antioksidan yang kuat yang dapat membantu melindungi sel anda daripada kerosakan. Selain itu, rendah kalori tetapi tinggi serat – memenuhi kira-kira 8% keperluan serat harian anda dalam satu cawan (94 gram).

2. Dapat Membantu Mengurangkan Gula Darah

Berkat sifat perubatannya yang kuat, buah peria telah lama digunakan oleh penduduk asli di seluruh dunia untuk membantu merawat keadaan yang berkaitan dengan diabetes.Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa kajian mengesahkan peranan buah peria dalam mengawal gula dalam darah. Kajian selama 3 bulan pada 24 orang dewasa dengan diabetes menunjukkan bahawa mengambil 2.000 mg buah peria setiap hari menurunkan gula dalam darah dan hemoglobin A1c, ujian yang digunakan untuk mengukur kawalan gula dalam darah selama tiga bulan. Satu lagi kajian pada 40 orang yang menghidap diabetes mendapati bahawa mengambil 2.000 mg sehari buah  selaperia selama 4 minggu menyebabkan penurunan kadar gula dalam darah yang sederhana. Lebih-lebih lagi, suplemen menurunkan kadar fruktosamin dengan ketara, satu lagi penanda kawalan gula darah jangka panjang.

Melon pahit dianggap meningkatkan cara gula digunakan dalam tisu anda dan meningkatkan rembesan insulin, hormon yang bertanggungjawab untuk mengatur kadar gula dalam darah. Walau bagaimanapun, penyelidikan pada manusia adalah terhad, dan kajian yang lebih tinggi dan berkualiti tinggi diperlukan untuk memahami bagaimana buah peria dapat mempengaruhi kadar gula dalam darah pada populasi umum.

3. Mempunyai Ejen Anti-Kanser

Penyelidikan menunjukkan bahawa buah peria mengandungi sebatian tertentu dengan sifat memerangi barah. Sebagai contoh, satu kajian tabung uji menunjukkan bahawa ekstrak buah peria berkesan untuk membunuh sel-sel kanser perut, usus besar, paru-paru, dan nasofaring – kawasan yang terletak di belakang hidung di bahagian belakang tekak anda. Satu lagi kajian tabung uji mempunyai penemuan yang serupa, melaporkan bahawa ekstrak buah peria juga dapat menyekat pertumbuhan dan penyebaran sel barah payudara dan juga mendorong kematian sel barah. Perlu diingat bahawa kajian ini dilakukan dengan menggunakan sejumlah besar ekstrak buah peria pada sel individu di makmal ujikaji. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan bagaimana buah peria dapat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan barah pada manusia ketika dikonsumsi dalam jumlah normal yang terdapat dalam makanan.

4. Dapat Menurunkan Tahap Kolesterol

Tahap kolesterol yang tinggi boleh menyebabkan plak lemak menumpuk di arteri anda, memaksa jantung anda bekerja lebih keras untuk mengepam darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung. Beberapa kajian pada haiwan mendapati bahawa buang peria dapat menurunkan kadar kolesterol untuk menyokong kesihatan jantung secara keseluruhan. Satu kajian pada tikus pada diet kolesterol tinggi mendapati bahawa pemberian ekstrak tembuah peria menyebabkan penurunan kadar kolesterol total, kolesterol LDL “buruk”, dan trigliserida. Kajian lain menyatakan bahawa memberi ekstrak buah peria kepada tikus mengurangkan kadar kolesterol secara signifikan berbanding plasebo. Dosis tembikai yang lebih tinggi menunjukkan penurunan yang paling besar.

Namun, penyelidikan semasa mengenai potensi menurunkan kolesterol sifat buah peria kebanyakannya terhad pada kajian haiwan yang menggunakan dos besar ekstrak buah peria. Bercakap mengenai ekstrak buah peria, terdapat beberapa produk kesihatan yang menggunakan buah peria sebagai bahan utama di dalam produk-produk kesihatan tersebut. Antaranya seperti kapsul peria plus, kapsul peria katak , jus peria dan sebagainya.