Bank Artikel

Harga Kereta Sewa Subang Jaya

Kenaikan harga sesuatu barang disebabkan oleh beberapa faktor, dan faktor-faktor inilah hasil daripada tindakbalas terhadap ekonomi di negara ini. Hampir ke semua barangan ada kenaikan, cuma bezanya ada yang naik sedikit sahaja, dan ada juga yang naik banyak. Tidak kira samada ianya melibatkan bisnes kecil-kecilan mahupun yang berskala besar. Tidak turut terkecuali bisnes kereta sewa juga turut mengalami kenaikan dari segi kos operasi, penyelenggaraan mahupun pemasaran. Hampir ke semuanya ini mengalami kenaikan harga disebabkan peredaran zaman. Selain itu, faktor persaingan bisnes yang sama juga turut mendorong kepada berlakunya perbezaan pada kadar harga sewa kenderaan.

Bagi pengusaha-pengusaha kereta sewa di sekitar Lembah Klang, isu kenaikan harga sewa ini merupakan isu yang sudah lama dan masih menghantui di kalangan para pengusaha kereta sewa. Bagi syarikat kereta sewa subang jaya yang sudah beroperasi hampir 5tahun, harga bagi kereta sewa mereka masih dikekalkan, sama seperti tahun-tahun sebelum ini. Kereta sewa bajet ataupun paling murah ialah RM100 sehari bagi  jenis model Viva Auto. Manakala kenderaan MPV pulak, harga sewa terendah ialah RM180 untuk sewa selama 1hari. Dan untuk kenderaan mewah seperti Vellfire / Starex, harga sewa RM700 sehari. Perkhidmatan kereta sewa mereka meliputi sekitar area Subang Jaya, USJ, Taipan, Putra Height dan juga Sunway. Bagi luar kawasan seperti Shah alam, KL & KLIA pula, kadar caj penghantaran dikenakan serendah Rm20/trip untuk laluan sehala.

Selain daripada individu, syarikat dan sebagainya, tempahan terhadap kereta sewa di Subang Jaya juga terdiri daripada individu yang bekerja di sektor perkhidmatan car sharing / e-hailing dan sebagainya. Untuk  golongan ini, kadar sewa kenderaan yang ditawarkan kepada mereka adalah lebih murah, akan tetapi ianya dalam bentuk kontrak. Minima kontrak sewa 6bulan, dan yang paling maksima adalah selama 2tahun, mengikut kepada keadaan sesebuah kenderaan sewa itu juga. Bergantung juga kepada terma & syarat bagi sesebuah syarikat kereta sewa. Seperti DNZ Car Rental, kereta yang sering mendapat tempahan dari e-hailing ialah kereta sewa jenis sedan & mpv.