Bank Artikel

Adakah Minyak Kelapa Lube Selamat untuk Seks?

Tidak kira kualiti kehidupan seks anda, kemungkinan ia dapat ditingkatkan dengan sedikit pelinciran. Dalam kajian pada tahun 2015, kira-kira 30 peratus Sumber Wanita yang dipercayai melaporkan kesakitan semasa perjumpaan seksual mereka yang terakhir. Bukan hanya dapat melunturkan sedikit kekeringan faraj yang boleh menyebabkan ketidakselesaan ini, tetapi juga dapat membantu meningkatkan kepekaan dan rangsangan. Lube berfungsi dengan mengurangkan geseran pada alat kelamin anda. Ini dapat membantu jika badan anda tidak menghasilkan pelinciran yang mencukupi kerana penuaan, ubat-ubatan, atau hormon.

Walaupun terdapat banyak jenis pelumas yang direka khusus untuk tujuan ini, anda mungkin mempertimbangkan minyak kelapa jika anda ingin mencuba sesuatu yang lebih semula jadi dan bebas daripada beberapa bahan kimia yang terdapat dalam produk lain. Ia juga terkenal dengan sifat pelembabnya, menjadikannya pelincir yang sangat menarik. Teruskan membaca untuk mengetahui sama ada selamat menggunakan minyak kelapa semasa melakukan hubungan seks.

Potensi manfaat minyak kelapa untuk seks. Menerusi web kereta sewa Jitra Kedah, kajian tahun 2014, minyak kelapa terbukti secara klinikal untuk penggunaan yang selamat dan berkesan sebagai pelembap. Sifat pelembapnya dapat menjadikan produk menjadi pelembap yang berkesan dan memungkinkan untuk melakukan hubungan seks yang lebih lama.

Bagi wanita yang mengalami menopaus, minyak kelapa mungkin sangat membantu. Adalah biasa untuk mengalami gejala berikut semasa menopaus yang dapat meningkatkan keperluan untuk pelumasan:

  • kekeringan faraj
  • sakit semasa hubungan seks
  • kehilangan tisu lemak, yang mewujudkan tisu yang lebih nipis di sekitar kulit vagina
  • khususnya, atrofi faraj mungkin dapat diatasi dengan seks yang lebih kerap, jadi penting untuk mengatasi sebarang kesakitan yang berkaitan dengan seks.

Bagi mereka yang mempunyai alahan atau kulit sensitif, memilih pilihan yang lebih semula jadi seperti minyak kelapa, tanpa bahan kimia atau racun tambahan, juga boleh membuat pelincir yang menarik. Anda mungkin ingin mencari minyak kelapa yang tidak dimurnikan, kerana minyak halus lebih banyak diproses. Minyak kelapa yang tidak disempurnakan tidak menjalani proses pemutihan yang berlaku dengan minyak kelapa halus. Walaupun terdapat potensi faedah ini, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk melihat dengan tepat bagaimana menggunakan minyak kelapa sebagai pelumas dapat memberi manfaat kepada anda atau pasangan.

Potensi Risiko Minyak Kelapa Untuk Seks

Terdapat beberapa risiko yang berkaitan dengan penggunaan minyak kelapa sebagai pelumas yang harus anda pertimbangkan sebelum menambahkannya ke rutin anda. Tidak ada kajian saintifik mengenai bagaimana minyak kelapa berfungsi sebagai pelincir peribadi. Sebilangan besar tuntutan mengenai penggunaan minyak kelapa sebagai pelincir peribadi belum dapat dibuktikan, jadi penting untuk terus berhati-hati sehingga kajian lebih lanjut dilakukan.

Ia Boleh Melemahkan Kondom Lateks

Satu kajian pada tahun 1989, Sumber yang dipercayai menunjukkan bahawa memaparkan kondom lateks komersial kepada minyak mineral selama 60 saat dapat mengurangkan keberkesanannya sebanyak 90 peratus. Sekiranya anda menggunakan kondom lateks atau empangan pergigian, penting untuk menggunakan pelincir berasaskan air atau silikon agar tetap berada di sisi yang selamat.

Ia Boleh Meningkatkan Risiko Jangkitan Faraj

Minyak kelapa memiliki pH tinggi, menjadikannya beralkali, sedangkan pH normal vagina bersifat asam. Sifat ini boleh mengganggu keseimbangan pH semula jadi vagina anda. Kesakitan ini boleh menyebabkan jangkitan yis atau jangkitan faraj yang lain. Sekiranya anda terdedah kepada jangkitan yis, anda mungkin ingin menjauhi minyak kelapa sebagai pelumas sehingga kajian lebih lanjut dilakukan.

Ia Boleh Menyebabkan Reaksi Alahan

Walaupun jarang, minyak kelapa dapat menyebabkan reaksi alergi. Sekiranya anda alah dan mengambil minyak kelapa, ia boleh menyebabkan gejala seperti:

  1. loya
  2. muntah
  3. gatal-gatal
  4. ekzema
  5. cirit-birit
  6. anafilaksis, yang merupakan keadaan kecemasan perubatan

Ada kemungkinan reaksi alergi topikal terhadap minyak kelapa, yang biasanya akan mengakibatkan gejala yang lebih ringan, seperti ruam kulit atau lecet.

Ia Boleh Mengotorkan Cadar Anda

Seperti minyak pelumas berasaskan minyak lain, minyak kelapa dapat mengotorkan cadar anda. Sekiranya anda mengalami pewarnaan, sapukan baking soda ke kawasan tersebut, dan biarkan selama sejam sebelum mencuci cadar.

Terdapat pelbagai produk / minyak untuk hubungan keintiman pasangan suami isteri. Antara produk yang sedang hangat di pasaran ialah minyak raja harimau keluaran tempatan. Ianya mempunyai pelbagai manfaat dan khasiat khususnya bagi kegunaan luaran. Lelaki dan wanita boleh menggunakan minyak ini untuk menghangatkan lagi hubungan intim mereka. Dapatkan yang original dari pengedar yang sah sahaja.